Ellei ole sattunut aivan uutispimennossa elämään, niin ei ole voinut olla törmäämättä siihen, että pankkisektorilta kuuluu dramaattisia uusia: Silicon Valley Bank ja pari muuta pienempää jenkkipankkia ovat menneet nurin ja Credit Suissekin on tarvinnut lainaa Sveitsin valtiolta. Tilannetta on analysoitu perusteellisesti mm. Omavaraisuushaasteen blogikirjoituksessa. Lyhyesti tiivistettynä nopeasti nousevat korot eivät siis olleetkaan ainoastaan lupa printata rahaa, vaan pankkien omat bondeihin tehdyt sijoitukset ovat painuneet negatiivisiksi. Tämä ei sinällään vielä ole paha juttu, mutta paniikin tarttuessa ja sijoittajien vetäessä rahojaan syystä tai toisesta pois pankista tämä johtaa vaikeuksiin. Nousseisiin rahoituskustannuksiin viittaavaa oli nähtävissä jo mm. First Internet Bancorpin (INBK) viimeisimmässä osavuosikatsauksessa.
Vaikkei First Internet Bancorp nyt taida ihan pahimmalla vaaravyöhykkeellä ollakaan (toisin kuin esimerkiksi käsittääkseni Utahissa toimiva Zion Bank), niin kurssista on silti lähtenyt muutamassa päivässä jo useampi kymmenen prosenttia pois. Eilen osake tosin oli reilun 10% nousussa, kun uutiset Sveitsin valtion rahoitusavusta Credit Suisselle julkaistiin. Mieleen nousee kuitenkin väistämättä kysymys siitä, että voisiko sama (kuin SVB:lle) tapahtua INBK:lle. Rauhoittavin tieto lienee ehkä se, että toisin kuin SVB ja esim. Zion Bank, INBK ei ole mitenkään erityisesti keskittynyt yrityslainoihin vaan yhtiö kertoo itsekin toimialastaan seuraavaa: "it provides commercial real estate (CRE) lending, including nationwide single tenant lease financing and commercial and industrial (C&I) lending, including business banking/treasury management services. "
Seeking Alphassakin on jo aihetta ehditty perata. Yhtiö ei juurikaan maksa osinkoa, joten suurin osa tuotoista on jätetty taseeseen. Hyvä puoli on myös se, että yhtiön AFS portfolio (joka sisältää siis lähinnä kai bondeja, joita on tarkoitus myydä ennen kuin ne erääntyvät eli nykyisessä korkotilanteessa lähes väistämättä tappiota tuottavia sijoituksia) on vain 8,6% asseteista. Lisäksi yhtiöllä on ilmeisesti melko paljon käteistä tai muuta helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta, jotka vastaavat yhdessä AFS:n kanssa noin 17% talletuksista. Kaiken kaikkiaan yhtiön asema vaikuttaa siis kohtuullisen hyvältä, mikäli tallettajat eivät keksi nyt äkisti alkaa liikaa panikoimaan.
Toisaalta nykytilanteen myötä ymmärrän miksi pankkeja joskus kutsutaan black boxeiksi. Niiden liiketoiminnan todellisesta tilasta on usein aika vaikea saada ihan tarkkaa kuvaa ja esimerkiksi SVB mainosti vielä hieman ennen kaatumistaan päässeensä jälleen Forbesin parhaiden pankkien listalle. Tavallisen tuulipukusijoitajan on aika vaikea saada tarkkaa kuvaa siitä, mihin pankit ovat omaisuuseriään sijoittaneet ja miten ne tietyissäkin markkinatilanteissa käyttäytyvät. Toisaalta markkinoilla on hyvin muistissa vielä finanssikriisi ja nykytilanne johtunee osittain siitä, että uhkakuviin ylireagoidaan.
Päädyinkin nyt pyrkimään hyödyntämään tilannetta niin, että hankin eilen hieman Nordean osakkeita, jotka olivat olleet selvässä laskussa. Sijoitusteesini oli, että Credit Suissen lainapaketti rauhoittaa markkinat ja ostajia on enemmän kuin myyjiä. Valitettavasti vaan taisin olla liikkeellä hieman liian aikaisin ja osua lähes pahimpaan ostoryntäykseen eli en päässyt kotiuttamaan osakkeita pikavoitoilla. Strategian seuraava siirto on katsoa pari päivää tilanteen kehittymistä ja myydä siinä kohtaa vastaava määrä INBK:n osakkeita joko neutraaliin hintaan tai pienellä tappiolla ja holdata Nordeaa todennäköiseen osinkoinnostukseen saakka.
Ja loppuun vielä pieni positiivinen uutinen Nokian renkailta: Venäjän tehdas saatiin kaupaksi. Hinta oli 285 miljoonaa euroa eli ihan ilmaisesti tehdasta ei edes tarvinnut luovuttaa. Hinta oli tosin reilut 100 miljoonaa vähemmän, kuin mitä yhtiö oli Q3 raportissaan toivonut. Mutta hyvä, että saatiin edes jotain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti