Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, syyskuuta 14, 2016

Technopoliksen merkintäoikeusanti - Mitä tehdä kun et oikein tiedä mitä kannattaisi tehdä?

Technopolis kävi ostoksilla ja nyt olisi sitten aika kaivaa kukkaroa. "Ihanaa", sanovat osinkonsa verottomina saavat eläkeyhtiöt. "Ei rahan pitäisi tähän suuntaan kulkea", toteavat puolestaan osingoistaan verot maksavat piensijoittajat.

Oma sijoitusteesini Technopolikseen lähti siitä, että yhtiö tyytyy hitaampaan kasvuun, jota rahoitetaan kassavirrasta ja ylihintaisista ostoksista pidättäydytään. Aivan niin ei kuitenkaan käynyt. Aika näyttää kuinka järkevä Gårdan osto oli. Kohtuullisen tuoton siitä toki saanee, mutta en nyt mitenkään riemusta kiljen ole kuvettani kaivamassa.

Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa pitäisi päättää mitä tehdä Technopoliksen merkintäoikeusannin suhteen. Liikkeelle lasketaan sen verran paljon osakkeita, että omistus laimenee melko reippaasti ellei antiin halua lainkaan osallistua. Yleensähän melkeinpä viisainta on olla tekemättä mitään, ellei oikein tiedä mitä kannattaisi tehdä. Merkintäoikeusanti on kuitenkin siitä jännä juttu, että silloin häviää varmasti. Merkintäoikeuksilla voi nimittäin käydä rajoitetun ajan kauppaa ja mikäli ei antiin aio osallistua niin silloin merkintäoikeudet, tuttavallisemmin merkkarit, kannattaa myydä. Tällöin pääsee toki maksamaan normaalit osakevälittäjän palkkiot.

Pohdiskelin melko pitkään miten toimia. En oikein haluaisi tällä hetkellä pistää lisääkään rahaa yhtiöön, jonka soveltuvuudusta sijoitussalkkuuni en välttämättä kuitenkaan ole aivan 100% varma. Mielestäni yhtiön olisi Gårdan sijaan pitänyt ehdottomasti hankkia lisää omia osakkeitaan. Se olisi ollut takuuvarmasti pienosakkaiden edun mukaista. Yksi vaihtoehto olisi ollut myydä sen verran merkkareita, että olisin voinut uusia osakkeita merkkaamalla pitää omistusosuuteni ennallaan. Koska positioni on melko pieni, tämä vaihtoehto tuntui kuitenkin lähinnä vain välittäjän kannalta hyvältä. Päädyin lopulta käyttämään merkintäoikeuteni sekä laittamaan varuilta toissijaisessakin annissa pienin toimeksiannon sisään (tämä muuten on kuulemma yksi harvoja piensijoittajien etuja, usein merkintäoikeuksia jää ilmeisesti pieni määrä käyttämättä ja uusia osakkeita voi saada jokusen merkattua ilman, että merkintäoikeuksia joutuu erikseen ostamaan).

Aika näyttää korjaantuuko Technopoliksen aliarvostus muihin kiinteistösijoituksia tekeviin pörssiyhtiöihin verrattuna ja alkaako rahavirta joskus kulkea ainoastaan yhtiöstä omistajille.

2 kommenttia:

  1. Myisin. Vuonna 2011 Technopolis teki saman tuloksen kuin vuonna 2015, mutta EPS on samana aikana melkein puolittunut. En ymmärrä mitä järkeä tässä yhtälössä on: otetaan rahaa omistajilta ja sitten se jaetaan osinkoina takaisin...

    Technopoliksen kanssa omistajan tuotto on kasvu*osinko%*osakkeiden lkm muutos eli, 13%+4.7%-14.3%=3.4% p.a.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommenteista. EPS:n lisäksi olen kiinnostunut myös operatiivisesta tuloksesta, jossa siis ei ole mukana esim. kiinteistöjen arvojen muutoksia. Vuonna 2015 osakekohtainen operatiivinen tulos oli 52 senttiä (koko yhtiön tulos n. 55,0 milj. osakkeita noin 105 miljoonaa). 2011 operatiivikseksi tulokseksi ilmoitettiin 24,6 miljoonaa ja osakkeita oli noin 63 miljoonaa. Tällöin osakekohtainen operatiivinen tulos on laskujeni mukaan 39 senttiä eli siihen nähden mielestäni suunta on oikea, vaikka osakemäärä onkin kasvanut.

      Poista