Kahden vuoden tapahtumat pikakeulauksella: joulukuussa 2017 myin salkustani pois kaikki lääkeyhtiöiden osakkeet. En siksi etten uskoisi toimialaan jatkossakin tai pitäisin sitä jotenkin erityisen epäilyttävänä, mutta koin ratkaisun järkeväksi päivätyöni kannalta. Samalla hankkiuduin eroon myös Terveystalon osakkeista. Revenio sai jäädä. Osakkeiden kurssikäppyröitä tänään taakse päin katsomalla Novo Nordiskin myynti vaikuttaa pieneltä virheeltä, Gileadin onnistuneelta siirrolta ja Terveystalon melko neutraalilta. Revenio kannatti salkussa pitää.
Tammikuussa menetin uskoni IBM:ään. Koin etten ymmärrä yrityksen toimintalogiikka edes niin hyvin kuin keskiverto analyytikko ja ettei minun ole mitään hyötyä yhtiötä omistaa. Päätös näyttää nyt vajaan parin vuoden kuluttua oikealta. Kurssi on tullut 160 dollarista alas noin 135 dollariin.
Syksyllä 2018 jouduin vastahakoisesti luopua Technopoliksesta ostotarjouksen myötä. Siitä irronneet rahat sijoitin Tikkurilaan ja Svenska Handelsbankeniin. Tällä hetkellä kumpikaan lisäostoista ei näytä olleen erityisen onnistunut, joskaan ei myöskään mikään katastrofi.
Loppuvuodesta 2018 Ahlström-Munksjö toteutti merkintäoikeusannin. Päädyin myymään merkintäoikeuteni, koska en kokenut ymmärtäväni yhtiön liiketoimintaa riittävän syvällisesti, jotta olisin halunnut sen osuutta salkussani kasvattaa.
Viime kesänä tulin siihen tulokseen ettei minulla myöskään löydy aikaa ja osaamista analysoida riittävän tarkasti Arcuksen kuulumisia ja päädyin myymään nekin osakkeet hieman päälle 36 NOK:lla kappale. Tänään kurssi näyttää olevan aavistuksen alle myyntihintani.
Näiden myyntien ja saatujen osinkojen myötä tilanne salkussa on sellainen, että käteistä on kertynyt noin 5% salkun arvosta. Sinälläänhän tilanne ei ole lainkaan huono, mutta koska pidän kohtuulliseksi arvioimaani käteiskassaa myös Bank of Norwegianin edes jotain (0,75% korko) tuottavalla säästötilillä, ajattelin laittaa salkun käteiset tuottamaan.
Pikainen vilkaisu salkkuun paljastaa suurimman osan sijoituksistani olevan reilusti plussalla. Punaista näkyy vain BMW:n, Nokian renkaiden, Nordean ja Svenska Handelsbankenin kohdalla. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että nämä neljä yhtiötä olisivat houkuttelivimmin hinnoiteltuja.
Huomioni siirtyy Fondiaan, jota olen sivusilmällä listautumisen jälkeen seuraillut. Annin myötä sain salkkuuni harmittavan pienen siivun osakkeita ja tarkoituksenmukaista lienee joko kasvattaa määrää tai myydä vähätkin pois. Viimeaikaisen kurssilaskun myötä lienee aika tarkastella tilannetta.
Pikaisen tiedonhaun perusteella yhtiön kasvu näyttää ainakin tilapäisesti hieman hyytyneen. Lisäksi yhtiö on saanut negatiivista julkisuutta työsuhderiidan vuoksi. Lopulta riita saatiin sovittua, mutta erityisen hienostuneesti ei asiaa taidettu hoitaa.
Tärkein kysymys lienee kuitenkin kannattaako yhtiöön sijoittaa ja jos kannattaa niin onko nykyinen hinta kohtuullinen. Inderes on julkaissut hiljattain katsauksen yhtiöstä. Yhtiön toimintamalli ei sido juurikaan pääomia ja tämän vuoksi kassavirta on varsin hyvää. "Fondian strategian kulmakivenä toimii yhtiön jatkuvan palvelun liiketoimintamalli, LDaaS (Legal-Department as a Service). Tässä palvelumallissa asiakasyritysten päivittäiset liikejuridiikan tarpeet voidaan tuottaa jatkuvana ja ennakoitavana palveluna, joka täydentää tai korvaa kokonaan yritysten oman lakiosaston. Jatkuvan palvelun ohella Fondia toteuttaa myös yksittäisiä toimeksiantoprojekteja omille lakiosastoasiakkaille sekä ulkopuolisille asiakkaille." Kyseessä on käsittääkseni siis hieman samanlainen konsepti kuin esim. Koneella tai Technopoliksella. Toimintamalli on nähdäkseni hyvä tasoittamaan suhdanteista ja muista ulkosista tekijöistä aiheutuvaa vaihtelua.
Vuoden 2019 ja ainakin myös kuluvan vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana yhtiö kohtasi haasteita ja näiden vuoksi kannattavuus heikkeni. Kauppalehden keskustelupalstan perusteella kyseessä lienee ollut mm. työntekijöiden liiallinen rekrytointi toteutunut kasvu huomioiden. Tämä aiheutti notkahduksen myös liikevoittoprosenttiin. Inderesin raportti kuvaa tilannetta seuraavasti: "Vuodesta 2018 alkaen Fondian kannattavuus heikkeni selvästi. Tämän taustalla oli arviomme mukaan erityisesti tammikuussa 2018 toteutettu yhtiön historian ensimmäinen yrityskauppa, sen integraatiokulut sekä muut kasvupanostukset Ruotsissa. Arvioimme näiden vaikuttaneen heikentävästi myös Suomen yksikön kasvuun niiden viedessä johdon resursseja ja huomion. Arvioimme lisäksi Fondian johtajavaihdosten sekä yhtiön ja sen kahden perustajaosakkaan välisen riidan sitoneen johdon resursseja". Tämän yhtiössä on ilmeisesti ollut muutakin ongelmaa: "Olemme arvioineet julkisista lähteistä saatavien tietojen perusteella, että ylimmän johdon lisäksi myös yhtiön henkilöstössä oli vaihtuvuutta alkuvuonna 2019. Arvioimme lähtijöiden olleen vielä suurelta osin Senior-tason työntekijöitä", Inderes kertoo raportissaan. Kaiken kaikkiaan haastetta on siis riittänyt ja kokeneiden työntekijöiden lähtö vaikuttaa minusta kohtuullisen huolestuttavalta.
Inderes näkee kuitenkin tulevaisuuden todennäköisesti valoisampana: "Yhtiön johto kertoi, että tämän (kokeneiden työntekijöiden lähdön -blogistin huom.) taustalla olivat osittain eläköitymiset. Marraskuussa 2019 yhtiön henkilöstömäärä lähti kasvuun ja arvioimme tilanteen nyt palanneen normaaliksi" Lisäksi yhtiöllä on varsin vahva historia kannattavasta kasvusta kotimaassa: "Fondia kasvoi vuosina 2014-2018 selvästi lakiasiainmarkkinan yleistä kasvuvauhtia nopeammin, ja yhtiö on Inderesin arvion mukaan voittanut markkinaosuuksia kilpailijoiltaan. Arviomme mukaan Fondian palvelut ovat suhteellisen kilpailukykyisiä, ja yhtiöllä on siten edellytykset jatkaa vahvaa ja kannattavaa kasvua lähivuosina Suomessa ja ulkomailla". Lisäksi Fondia on ilmeisesti panostanut myös digitalisaatioon, joka toki lienee asianmukaista lähes alalla kuin alalla.
Keskeisin haaste lienee kannattavan kasvun onnistuminen. Yhtiö ei ole aiemmin onnistunut erityisen hyvin laajentumisessa ulkomaille. Toisaalta kotimaisen kasvun mahdollisuudetkin lienevät rajalliset, sillä jossain välissä uusien asiakkaiden ottamista tullee rajoittamaan erillaiset eturistiriidat.
Entäpä arvostus sitten. Vuoden 2019 ennusteisiin nähden P/E on varsin korkea ollen Inderesin mukaan 34,3. Ensi vuoden ennusteelle luku onkin sitten jo siedettävämpi eli 18,5. Tällöin EPS olisi tänä vuonna 25 senttiä ja ensi vuonna 46. Osinkoa ennustettaan jaettavaksi ensi keväänä 39 senttiä ja seuraavana 41. Tämä vastaisi noin 5% tuottoa, joka kuulostaa melko kohtuulliselta.
Eli kaiken kaikkiaan: Fondia vaikuttaa minusta mielenkiintoiselta yhtiöltä. En ole täysin vakuuttunut sen erinomaisuudesta, mutta erilaiset palveluliiketoimintaa harjoittavat yhtiöt tuntuvat viehättävän minua ja tarjoaapa Fondia myös mahdollisuuden päästä nauttimaan kannattavasta kasvusta. Tämän vuoksi olen päätynyt hieman lisäämään sen osuutta salkussani.