Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, tammikuuta 25, 2017

Vertaislainausta: Bondora

Kirjoittelin viimeksi vertaislainoista joulukuussa 2014. Yllättävän vähän on muuttunut noista ajoista. Korkotaso on edelleen erittäin matala ja järkevää korkotuottoa ei juuri mistään tahdo saada. Toisaalta myös riskit ovat ennallaan. Esimerkiksi Anders Oldenburg on Phoebus blogissa jo jonkin aikaa sitten varoitellut korkosijoituksiin liittyvästä kuplasta. Vertaislainoja harkitessa niitä ei todennäköisesti olekaan järkevää mieltää vaihtoehtoisina korkosijoituksille, joiden tehtävä sijoitussalkussa useimmiten lienee toimia jonkin verran tuottavana riittävän likvidinä varakassana.

Itse en ole ainakaan toistaiseksi vertaislainoihin sijoittanut, vaikka pidän niitä periaatteessa mielenkiintoisina sijoituskohteina. Ajattelin ottaa lähempään tarkasteluun Bondoran*, joka tällä hetkellä mainostaa tarjoavansa jokaiselle uudelle rekisteröityjälle 5 €:n pesämunaa.

Kotisivuillaan yhtiö kertoo olevansa Euroopan johtava kuluttajalainoja tarjoava ei-pankkimainen toimija. Toiminta on jatkunut seitsemän vuoden ajan. Yhtiö kertoo sivuillaan* 98,6%:n sijoittajista saaneen positiivista tuottoa, ja mikä ehkä houkuttelevampaa, 89% on yhtiön mukaan tienannut yli 10% vuodessa.

Yhtiön toimintamalli lainan antajan näkökulmasta näyttäisi olevan ennallaan eli lainasta ei mene kiinteitä palkkioita. Sen sijaan yhtiö veloittaa pieneksi kutsumansa palkkion erääntyneistä lainoista. Muut kulut lankeavat lainan ottajalle. Lainoille on olemassa myös jälkimarkkinat, joten pelureillekin löytyy tekemistä. On hyvä huomioida, että sijoituksella ei ole suojaa. Yhtiön strategiana on ilmeisesti sijoittua ikään kuin pankkien ja pikavippiyhtiöiden väliin. Lainan korko määräytyykin yhtiön laatiman riskiluokituksen perusteella ja kohderyhmiä ovat keski- ja matalatuloiset. Minilsumma yhdelle lainalle on 500 € ja maksimi 11 000 €.

Bondora toimii Suomessa, Virossa ja Espanjassa. Maiden taloudellinen tilanne vaikuttaa tietysti siihen, kuinka todennäköisesti lainan ottajat saavat lainansa maksettua. Viime aikoina erityisesti Espanjan työttömyysluvut ovat olleet korkeat. Sijoituspäätöksen onnistumiseen vaikuttanee jatkossa sekin, mihin suuntaan EU:n talous lähtee kehittymään.

Enpätä millaisia kokemuksia ihmisillä on vertaislainaamisesta. Viime aikoina en ole asiaa koskeviin blogimerkintöihin juuri törmännyt, mutta Kauppalehden keskustelupalstalla oli jonkin verran juttua aiheesta. Tiivistetysti keskustelupalstan kommenttien perusteella voinee todeta, että matalasuhdanteessa vertaislainatkaan eivät ole erityisen hyvä rahasampo, mutta nousukaudella lyhyisiin lainoihin sijoittamalla saattaa jonkin verran tienata. Jos uskoo noususuhdanteen olevan EU:n ovella jo kolkuttelemassa, niin sijoitus vertaislainoihin saattaa siis olla harkitsemisen arvoinen.

6 kommenttia:

 1. Minä aina silloin tällöin harkitsen niihin lähtemistä. Kuitenkin takaisinmaksu tai maksamattomuus jännittää. Vaikka kokonaisuudessa päätyisikin plussalle, tuntuu, että pitäisi lähteä useampaan lainaan mukaan riskin pienentämiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Aivan ehdottomasti riskiä kannattaa mielestäni hajauttaa useampaan lainaan, jos tähän leikkiin aikoo mukaan lähteä. Lisäsin muuten blogisi rolliini.

   Poista
 2. Itselläni alkaa olemaan huomattava summa vertaislainoissa. Aloittelin Fellowfinance.fi palvelussa silloin aiemmin ja sieltä sain noin 23% keskikorolla lainoja ja luottotappioiden jälkeen tulot realisoituneet 17,5-18% luokkaan. Fellow financella on tuo 70% buyback jos noita ei maksa. Korot ovat vaan nyt romahtaneet joten en tuonne uusia enää sijoittele mutta vanhoja pidän.

  Sen jälkeen olen sijoitellut Mintos.com ja Twino.eu saitteihin jossa molemmat tarjoaa buyback lainoja (100% buyback mukaanlukien korot) ja näissä korkoprosentti on ollu 10-13,5% välillä. Sen lisäksi mintos.com tarjoaa lainoja jossa luotonhakijalla on jokin vakuus (esim. auto/kiintöistö). 600 lainasta on yksi mennyt perintään ja tästä sain rahat takaisin 100% eli tämäkin toimii kunhan LTV prosentti on riittävän matala.

  Näiden lisäksi sijoittelen muutamaan muuhun paikkaan jossa 80% tai 90% buyback ja korot jälkeen vielä tällä hetkellä erittäin korkealla 26% toisessa ja hitusen yli 30% toisessa. Tuossa 30% koron omaavassa paikassa selittävänä tekijänä on nähdäkseni se että heillä ei ole ollut "Secondary Market" paikkaa jossa myydä lainat jos tarvetta niitä realisoida joten tällä hetkellä olen voinut pyytää sijoittamastani pääomasta vertaislainohin huomattavan korkeaa korkoa.

  Bondoraan en sijoitellut koska siellä ei ollut Buyback ominaisuutta jolloin riskit 100% sijoittajalla ja sen vuoksi että luin aika tavalla kritiikkiä tavasta jolla he laskevat tuottoa. Suosittelen esimerkiksi lukemaan jossa hyvää tarinaa eri alustoilta: http://moneyisyourfriend.eu/

  Lopuksi sijoittelin vielä topfinance.fi saittiin jossa tarjosivat 10% korkoa. Heillä ostetaan osinko 750€ kpl ja he maksavat osinkoa kuukausittain eli siinä mielessä korkoa korolle ilmiötä ei tule kuin muissa vaihtoehdoissa. Valitettavasti ilmoittelivat pudottavansa koron uusille sijoituksille 7 prosenttiin. No, markkinoilta löytyy identtisiä 8% tuotolla Suomessa pyöriviä toimijoita...

  Topfinance.fi plussana oli se että verottaja verottaa listaamattomia yrityksiä kevyesti eli veroprosentti on käytännössä 7,5%.

  Viimeisenä kommenttina hajauttaisin näitä vertaislainoja useisiin alustoihin ja maihin ja tarkkailisin erityisesti niitä alustoja jotka tarjoavat buyback:iä miten heillä yrityksenä menee. Buyback:istä ei ole hyötyä jos sen tarjoaja menee konkurssiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia pitkästä ja yksityiskohtaisesta kommentista. Täytyy selvästi perehtyä asioihin ajan kanssa.

   Poista
 3. Näihin vippi ketkuihin ei sijoitus kannata yhtään. Bondorakin roikottaa ulosotossa olevan lainoja sivuillaan turhaan. Kuka tästä hyötyy? Bondora ei edes neuvottele asiakkaan kanssa jos asiakas joutuu maksuvaikeuksiin, tyhmempikin tajuaa että jos asiakas pystyy maksamaan maksujärjestelyin takaisin lainansa, kuin että bondora roikottaa lainaa niin miksi? Sijoittajat saavat sanoa lainoillensa ja tuotoillensa; gud bye. Ja kaikki tappiot sijoittajille vain bondoran takia. On olemassa fiksunpiakin yhtiöitä, jotka sijoittajille takaavat omansa pois, olemalla asiakas ystävällisiä ja neuvottelevat= tuotot taattu.

  VastaaPoista