Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, tammikuuta 15, 2017

Katsaus salkkuyhtiöideni arvostuksiin

Kurssit nousivat loppuvuoden aikana reippaasti ja osa sijoittajista on kotiuttanut voittoja. Strategiaani eivät kuulu myynnit, ellei arvostustaso sitten nouse yhtiön laatuun nähden liialliseksi. Kurssien kehitystä en osaa ennustaa, mutta nykyisessä tilanteessa uskoisin yliarvostettuja yhtiötä löytyvän aliarvostettuja helpommin. Katsotaanpa sitten muutaman (pääasiassa kurssinoususta nauttineen) salkkuyhtiöni tilannetta:

Alma media on noussut vuodessa 78%. Odottavan aika oli jo käydä pitkäksi, mutta media-ala näyttää löytäneen jälleen keinot kasvuun. 4-Traders ilmoittaa tämän vuoden P/E-ennusteeksi 15.9, joka ei nyt aivan järjesttömältä tunnu jos suotuisa kehitys jatkuu. Osinkoa on keväällä odotettavissa ennusteen mukaan 17 senttiä, joka vastaisi nykykurssilla 3% osinkotuotta ja ostojeni keskihinnalla 5,5%. Yhtiö saattaa ehkä olla tällä hetkellä lievästi yliarvostettu, mutta kokonaisnäkemykseni yhtiöstä ei ole muuttunut. Verkkoliiketoiminnan kasvu jatkui reippaana myös Q3:lla (kasvua noin 30%, osuus jo 40% liikevaihdosta). Jatkan holdaamista.

Fenix Outdoor on vuoden aikana nauttinut 76% kurssinoususta. Pääosin tämä on nähdäkseni johtunut yrityskauppoihin liittyneen epävarmuuden helpottamista. P/E tämän vuoden tulosennusteella on 4-Tradersin mukaan 21,3. Ei mikään halpa, mutta aika pitkälti samalla tasolla kuin esim. H&M:llä. Fenixillä on vahvoja brändejä ja ainakin minuun ne vetoavat. Enpä usko, että olisin minkään muun firman takista valmis maksamaan yli 300 €, mutta valitettavasti joudun kohta tällaisen hankinnan tekemään, koska uskollisesti kohta 10 v palvelleen talvitakkini hupun vuoraus alkaa olla sen verran kulunut etten enää kehtaa sitä kohta julkisesti käyttää. Muutoin esim. napit ja vetoketju sekä päällyskangas ovat kovasta käytöstä huolimatta priimakunnossa. Osinkotuotto Fenixillä on perinteisesti ollut melko huono, mutta edelleenkin olen sitä mieltä, että jos firma keksii voitoilleen tuottoisia investointeja niin siitä vaaan. Fenixillä homma tuntuu toimivan.

Munksjön vuosinousu on ollut 74%. Yhtiö tiedotti yllättäen aikeistaan yhdistyä Ahlstromin kanssa. Eipä siitä nyt niin kauaa ole, kun firmojen tiet erkanivat ja nyt sitten taas pistetään hynttyyt yhteen. En nyt oikein tiedä mitä tästä soutamisesta ja huopaamisesta pitäisi ajatella. Olen pitänyt Munksjön strategiaa hyvänä ja nyt mukaan tulee myös sellaisen yhtiön liiketoimintaa, jota en kovikaan perusteellisesti tunne. Ihmetyttää vaan, että miksi nyt pitää taas tuhlata muutan seuraavan neljänneksen tulos yhdistymisestä väistämättä seuraaviin kuluihin juuri kun Munksjön kannattavuus oli saatu tavoitetasolle. Täytyypä vielä ajan kanssa perehtyä tähän fuusioon ja miettiä sitten kuinka toimia.

Nordean kurssimuutos on vuodessa ollut 8.2%, mutta salkussani se on 31% plussalla onnistuneesta (ainakin kirjoitushetkellä siltä vaikuttavasta) hankinta-ajankohdasta johtuen. P/b-luvuksi Nordnet ilmoittaa 1.36. Viimeksi myin osakkeet kun luku oli 1.5, jota ylittävää arvoa pidän yliarvostuksena. Myös samaan aikaan hankkimani Svenska Handelsbankenin osakkeet ovat salkussani 19,9% plussalla. Vuodessa kurssi on tullut suurin piirtein saman verran ylöspäin. P/b on 1.83, mutta johtuen historiallisesti korkeammasta oman pääoman tuotosta sekä pankiksi matalista riskeistä, olen valmis hyväksymään Svenska Handelsbankenille Nordeaa korkeamman luvun.

Siili on vuodessa noussut vaivaiset 4,8%. Sen osuus salkustani on kuitenkin lähes vaivihkaa kasvanut aiottua suuremmaksi ollen noin 6,6%. Olen jo aiemmin todennut ettei yhtiöllä vaikuta olevan mitään sen suurempaa vallihautaa liiketoimintansa ympärillä, mutta viime aikoina olen ollut huomaanivani myös muita kasvuun liittyviä seikkoja, joita en välttämättä pidä erityisen positiivisina. Tarkoituksenani on tarkastella yhtiötä lähiaikoina vielä uuden blogimerkinnän muodossa.

Suomen Hoivatilat on salkussani noussut 145%. Jonkinasteinen yliarvos on erittäin todennäköinen, mutta tämänkin yhtiön kohdalla minun täytyy perehtyä asioihin nykyistä tarkemmin, jotta pystyn arvioimaan onko tilanne jo sillä tasolla, että minun kannattaisi harkita osakkeiden myyntiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti