Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, tammikuuta 31, 2017

Munksjö ja Alhstrom - yhdessä vai erikseen - katsaus historiaan sekä tulevaan

Jos hyvän sijoituskohteen kriteerinä pidetään tylsyyttä, niin Munksjö saattaa täyttää kriteerin hyvin. Ainakin siinä mielessä, ettei sitä todellakaan seurata liian aktivisesti. Nordnetin aamukatsauksissa nimi ei pyöri, eikä Kauppalehdenkään keskustelupalstallakaan ole yhtiöstä viime aikoina juuri keskusteltu.

Muutoin yhtiössä on kuitenkin tapahtunut kaikenlaista. Kannattavuus on saatu tavoitetasolle ja kuten pari viikkoa sitten kirjoitin niin yhtiö on yhdistymässä Alhstromin kanssa. Muistelin silloin, että yhtiöiden tiet olisivat vasta hiljattain erkaantuneet, mutta päätin tarkistaa asian. Hieman poikkeuksellisesti lainaan nyt Wikipediaa, koska en löytänyt samaa asiaa yhtä tiiviisti esitettynä mistään muualta tähän hätään: "Vuonna 2013 Ahlstromin Label and Processing -liiketoimintayksikkö ja Munksjö AB fuusioituivat. Tällöin Suomeen syntyi Munksjö Oyj, joka listautui Helsingin pörssiin." Myöhemmin yhtiö rinnakkaislistattiin vielä Tukholmaan.

Tämän tiedon valossa Ahlstromin sulautuminen ei ehkä tunnukaan niin typerältä. Munksjön julkaisemasta tiedotteesta käy ilmi, että: "Yhtiöiden alustava yhdistetty vuotuinen liikevaihto on noin 2,2 miljardia euroa ja oikaistu käyttökate 249 miljoonaa euroa." Liikevaihto tulee siis karkeasti arvioiden tuplaantumaan, samoin oikaistu käyttökate.

Järjestely saattaa jatkossa mahdollistaa myös yhtiöiden heikoimmin kannattavista osista luopumisen. Lisäksi yhdistymisen yhteydessä Munksjön omistajille on luvassa 45 sentin varojenjako (eli käytännössä osinko). Alhstromin osakkeenomistajille luvassa on 49 senttiä sekä 0, 9738 uuden Munksjön osaketta. Tällä hetkellä Munksjön osakekurssi on 14,50 € ja osingon kanssa siis 14,95 €. Ahlstromin kurssi on 13,84 € ja osingon kanssa 14,33 €, joka 95,85% Munksjön kurssista. Tästä voinee päätellä, että mikäli haluaa hypätä uuteen yhtiöön mukaan niin Alhstromin osaketta ostamalla mukaan pääsee hieman alle 2% edullisemmin. Tosin osingosta joutuu maksaa myös veroa eli käytännössä hyöty on piensijoittajalle lähes olematon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti