Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, syyskuuta 30, 2015

Alma Media ja Talentum yhdistyvät

Alma Media julkaisi eilen pörssitiedotteen, jossa se kertoi yhdityvänsä Talentumiin: "Yhdistyminen toteutetaan siten, että Alma Media tarjoutuu hankkimaan kaikki Talentumin liikkeeseen lasketut ja ulkona olevat osakkeet ja osakkeisiin oikeuttavat arvopaperit, jotka eivät ole Talentumin tai sen tytäryhtiöiden omistuksessa."

"Alma Medialla on, suoraan tai välillisesti, hallussaan 32,14 prosenttia Talentumin osakkeista ennen vaihtotarjousta. Vaihtotarjouksessa yhtiö tarjoaa osakevastikkeena 0,25 uutta yhtiön osaketta ja käteisvastikkeena 0,70 euroa kustakin Talentumin osakkeesta."

Tässä siis yksi syy siihen, miksi keväällä jaettiin osinkoa vähemmän kuin mitä olin odottanut. Salkunrakentajan sivuilta löysin myös analyysiä tilanteesta: "FIM:n mukaan -- kauppahinta jakautuu noin 21 miljoonan euron käteisvastikkeeseen ja noin 19 miljoonan eurona osakevastikkeeseen."

Alman tiedotteessa kerrotaan lisäksi, että: "Tarjousvastike vastaa noin 14,3 prosentin preemiota verrattuna Talentumin osakkeen päätöskurssiin (1,17 euroa) Helsingin Pörssissä 28.9.2015 perustuen Alma Median osakkeen päätöskurssiin (2,55 euroa) samana päivänä."

Preemio vaikuttaa mielestäni melko normaalilta yrityskaupalta. Salkunrakentajasta löyisin myös seuraavaa: "FIM laskee, että Talentumin kuluvan vuoden ennusteilla yrityskaupan EV/EBIT –kerroin olisi noin 13,5x. 'Yhdistymisessä tavoiteltavat synergiat ovat noin 4-5 miljoonaa euroa, joka kohdistettuna ostettavaan yhtiöön laskisi EV/EBIT kertoimen noin 7'." Mielestäni hinta vaikuttaa varsin kohtuulliselta, mikäli synergiat toteutuvat.

Alma tiedotteesta käy myös ilmi, ettei kyseessä vaikuttisi olevan vihamielinen yritysvaltaus: "Talentumin hallitus on ilmoittanut pitävänsä vaihtotarjousta Talentumin osakkeenomistajien edun mukaisena ja suosittelevansa osakkeenomistajia ja optio-oikeuksien haltijoita hyväksymään vaihtotarjouksen." "Ehdotetun yhdistymisen odotetaan luovan merkittävää arvoa sekä Alma Median että Talentumin osakkeenomistajille perustuen muun muassa suuremman liiketoiminnallisen kokonaisuuden tuomiin etuihin digitalisoituvilla mediamarkkinoilla, konkreettisiin kustannussynergioihin sekä yhdistyneen yhtiön tilaajapotentiaalin hyödyntämiseen."

Entä mitäpä viime aikoina depressioon taipuvainen Herra Markkina on uutisesta tykännyt? Seppo Saarion mukaanhan tällaisissa yrityskaupoissa markkinoiden ensireaktio kertoo usein sen, onko kaupasta osakkeenomistajille hyötyä. Alman kurssi laski 0,39%, mikä on mielestäni melko neutraali reaktio. Talentumin kurssi nousi odotetusti, mutta "vain" 11,97%, mikä on siis vähemmän kuin maksettava preemio. Tulkitsen tämän niin, etteivät markkinat ole aivan täysin vakuuttuneet siitä kannattaako fuusio Talentumin kannalta.

Yksi hyöty tästä kuitenkin lienee melko varma. Enää en sekota Talentumia ja Talenomia toisiinsa kun ensinmainittu lakkaa olemasta itsenäisenä pörssiyhtiönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti