Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, huhtikuuta 29, 2015

Salkkuyhtiöiden osavuosikatsauksia Q1/15 osa 1

Osa salkkuyhtiöistäni on ehtinyt jo raportoida vuoden ensimmäisen neljänneksen tulokset. Katsotaanpa miltä alkanut tulosvuosi näyttää:

First Internet Bancorp raportoi ennätystuloksen ja siitä ehdinkin jo aiemmin muutaman sanan kirjoittaa.

IBM:n tulosta on totuttuun tapaan analysoitu laajalti mm. Seeking Alphassa: IBM's First Quarter: What's Really Encouraging, IBM: Sometimes Flat Is Good - 9 Positive Points From Q1 Conference Call, IBM: Death, Taxes, And... You Guessed It!. EPS pysyi samana vuoden takaiseen verrattuna. Bruttokateprosentti parani 0,8 prosenttiyksikköä. Liikevaihto pysyi samana ja "strategisten imperatiivien" liikevaihto kasvoi 30% (kun valuuttakurssimuutokset ja kertaluonteiset erät jätetään huomiomatta). EPS-ennuste on edelleen koko vuoden osalta 15,75-16,50 $ ja vapaan kassavirran odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla. Mielestäni raportti oli hyvä, joskin yllätyksetön. Sen sijaan kvartaaliosingon nosto 1,3 $:iin oli mieluisa yllätys.

Aflacin Q1-tulos oli myös melko odotettu. Heikentynyt dollari-jeni-suhde vaikutti tulokseen negatiivisesti. Myös korkoympäristö tarjoaa haasteita. Kun valuttakurssit jätetään huomiomatta, EPS laski 1,2%. ROE oli 19,8%. Kvartaaliosinkoa nostettiin 39 senttiin. Suuressa kuvassa en näe muutoksia. Aflac on kohdannut ongelmia, jotka ovat kuitenkin yhtiöstä riippumattomia. Uskoisin, että jossain vaiheessa dollarin ja jenin kurssit muuttuvat yhtiölle suotuisampaan suuntaan ja korkotasokin varmasti normalistuu jossain vaiheessa. Yhtiö näyttääkin nykyisessä kalliin puoleisessa markkinassa olevan melko houkuttelevasti hinnoiteltu p/b:n ollessa 1.5 ja P/E:n 10. On toki mahdollista, että odottavan aika voi käydä pitkäksi.

Tikkurila raportoi vahvasta kannattavuudesta alhaisemmasta liikevaihdosta huolimatta. Liikevaihto laski odotetusti ja oli 5,8% vuoden takaista matalampi. Liikevoittoprosentti oli kuitenkin 11,5 kun se vuosi sitten oli 9,2. EPS oli 30 senttiä, kun se vuosi sitten oli 17 senttiä. Ohjeistuksen yhtiö piti ennallaan eli koko vuoden liikevaihto ja liikevoitto tulee jäämään viime vuoden tasosta. Kaiken kaikkiaan tulos oli mielestäni varsin hyvä ja markkinat taisivat olla samaa mieltä, koska Tikkurilan osakkeen kurssi on tänään ollut 5,6% nousussa. Saattaa olla, etten sittenkään pääse loppuvuodesta lisäostoksille alle 15,7 euron osakekohtaiseen hintaan, mutta katsellaan nyt kuitenkin vielä vuotta pidemmälle. Tikkurila saattaa kuitenkin olla jopa vahvempi

Munksjö raportoi liikevaihdon aavistuksen laskeneen vuoden takaisesta. Käyttökateprosentti (EBITDA) oli myös viime vuoden tasoa ollen 9,5. Matkaa yhtiön tavoittelmaan 12% on vielä, mutta yhtiö itse näkee tuotteidensa hintakehityksen kehittyvän suotuisasti alkuvuoden aikana. Aika näyttää mikä tulee olemaan todellisuus.

Myöskään Fortumin osavuosikatsaus ei sisältänyt suuria yllätyksiä.  Liikevaihto ja liikevoitto laskivat hieman vertailukauteen nähden. Velkaantuneisuus on laskussa, mikä on valittu strategia huomioiden järkevän oloista toimintaa. Sijoittajia taitaa kuitenkin kiinnostaa pääasiassa se, mihin yhtiö aikoo sähköverkoista saadut varat käyttää.

Ruotsalainen Doro on myös julkaissut vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksen. Liikevaihto kasvoi selvästi, 34,5 % vuoden takaiseen, mikäli Caretech-osto jätetään huomioimatta. Myös tilausten määrä lisääntyi hurjasti, jopa 66,4% ilman Caretechin vaikutusta. Tästä huolimatta neljännes meni miinukselle valuuttakursseista ja niihin liittyvistä puutteellisista suojauksista johtuen. Ilman tätä tulos olisi ollut vuoden takaista parempi. Suurimman osan kuluista pitäisi kuitenkin olla kertaluontoisia ja mitään yllätystä tähän ei sinällään liittynyt johtuen jo aiemmin annetusta tulosvaroituksesta, jota olen jo aiemmin blogissa ehtinyt käsittelemään. Yhtiö kuitenkin toisti aiemmin antaneensa ohjeistuksen siitä, että liikevaihto ja -voitto kasvavat tänä vuonna. Yhtiön valitesema strategia näyttäisi toimivan, sillä pohjoismaissa erityisesti parempikatteisten älypuhelimien myynti kasvoi hyvin.

Revenion raportoi kasvun jatkuneen hyvänä. Liikevaihto ja liiketulos kasvoivat reilut 20%. Anturimyynnin kasvu jatkui vahvana ja kassassa on rahaa 5,1 miljoonaa. Yhtiö on ollut maaliskuun alusta saakka virallisesti terveysteknologiakonserni ja muutoksesta ei ole ollut ainakaan haittaa osakkeen kurssille. Odotukset FED:n myyntiluvalle ovat kovat, sillä P/E on jo 36. Toivottavasti se saadaan tämän vuoden aikana.

2 kommenttia:

  1. Tuo Tikkurila vois olla kyllä hyvä osinko osake. Jos sattuis saamaan syksymmällä vähän edukkaammin. Tiiä miten ton itä-naapurin kanssa menee.
    Jatkoja!

    VastaaPoista
  2. Tikkurilan osto-ohjelma tyssäsi minullakin heti alkuun kun lähti laukalle.

    VastaaPoista