Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, huhtikuuta 26, 2015

BrewDogin osakeanti nro IV

BrewDog lienee jokaiselle suomalaisellekin oluen ystävälle tuttu ainakin hauskasti nimettyjen ja usein varsin vahvasti humaloitujen oluidensa kautta. Kyseessä on (ainakin toistaiseksi) listaamaton skotlantilainen firma, joka on profiloitunut vahvasti tee-se-itse asenteella tehtyihin käsityöläisoluisiin (craft beer). Lisäksi yhtiöllä on 28 baaria, joista yksi sijaitsee Helsingissä.

En usko BrewDogin edes yrittävän houkutella ns. perinteisiä sijoittajia vaan enemmänkin olutintoilijoita, joille nettikaupasta ja yhtiön ravintoloista saatavat alennukset yhdessä panimon omistamisesta koituvan mielihyvän kanssa ovat riittävä syy osakkeen tai parin hankintaan. Myönnän itsekin edellisestä osakeannista yhden osakkeen juuri edellämainituista syistä hankkineeni. Nykyisin tosin nettikaupan postikulut ovat sen verran korkeat, etten ole sieltä aikoihin raaskinut oluita tilailla.

BrewDogin strategiana tuntuu olevan kerätä osakeanneilla rahaa laajentumista varten. Tähän asti yhtälö on toiminut. Nyt yhtiö tarjoaa osakkeita merkattavaksi 526 316 uutta B-osaketta kappalehintaan 47,50 £. Vähimmäissijoitus on kaksi osaketta. Annilla on tarkoitus kerätä 25 miljoonaa puntaa, joilla on tarkoitus rahoittaa mm. uuden panimon ja uusien baarien avaamiseksi ja Jenkkimarkkinoille laajentumiseen.

Yhtiön liiketoiminnan kasvu on kieltämättä ollut nopeaa. 2012 liikevaihto oli noin 11 miljoonaa puntaa, 2013 noin 20 miljoonaa ja 2014 noin 30 miljoonaa puntaa. Liikevoitto oli viime vuonna noin 3,8 miljoonaa puntaa ja vuodesta 2012 kasvu on ollut noin viisinkertainen. Verojen jälkeen tulos oli 2,6 miljoonaa. Osinkoa ei toistaiseksi aiota maksaa, vaan varat investoidaan kasvuun. Yhtiöllä on tällä hetkellä 164 426 B-osaketta nimellisarvoltaan 5 penniä, mutta nämä tullaan todennäköisesti splittamaan niin, että jatkossa yhtiöllä olisi näitä "vanhoja" 1 pennin nimellisarvoisia B-osakkeita 822 130 kappaletta. A-osakkeita on 1 014 969 ja nekin on ilmeisesti tarkoitus splitata samassa suhteen, jonka jälkeen niitä olisi 5 074 845.

Yhtiöllä tulisi osakeannin ja splitin myötä olemaan siis 6 423 291 osaketta ja nykyisellä merkintähinnalla yhtiön arvoksi tulee tällöin 305 106 322,5 puntaa. Arvostus tuntuu hurjalta: EV/EBITDA (en löytänyt yhtiön tiedoista oikein mistään yksiselitteisesti sitä paljonko yhtiöllä on velkaa kassaan suhteutettuna, joten jätin laskuista velan kokonaan pois, käsittääkseni sitä ei pitäisi mitenkään hirvittävästi olla, EBITDA oli 4,9 miljoonaa v. 2014) on laskujeni mukaan tällöin noin 62 ja P/E 117.

Toisaalta näin vanhan osakkeenomistajan näkökulmasta mieluisaa on se, että edellisessä osakeannissa sijoittamani 95 puntaa arvioidaan nyt 237,5 punnan arvioiseksi, mikäli splitti toteutuu. Lisäksi viidellä osakkeella saan 15% alennuksen jos vielä joskus päädyn nettikaupasta jotain tilaamaan. Nyt käynnisä olevaan osakeantiin en kuitenkaan taida osallistua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti