Viimeksi kun kirjoittelin Reveniosta joulukuun alussa, kerroin yhtiön olevan muuttumassa terveysteknologiakonserniksi. Muutos on jälleen edennyt: Revenio julkaisi eilen pörssitiedotteen, jossa yhtiö kertoo tavoitteekseen lanseerata ihosyöpien tunnistamiseen tarkoitetun laitteen. "Revenio Group Oyj on allekirjoittanut lisenssisopimuksen Teknologian
tutkimuskeskus VTT Oy:n kanssa VTT:n kehittämän hyperspektrikamerateknologian
immateriaalioikeuksiin ja tietotaitoon liittyen. Sopimuksen mukaan Revenio
lisensoi VTT:n hyperspektrikameraan liittyvää teknologiaa, tietotaitoa,
dokumentaatiota, ohjelmistoa, keksintöä ja niihin liittyviä patenttioikeuksia."
Vaikka olenkin jonkin verran perehtynyt lääketieteessä käytettävään teknologiaan, oli termi hyperspektrikamera minulle täysin uusi. Onneksi Google auttoi tässäkin ja löysin asiasta mielenkiintoisen Helsingin Sanomien artikkelin viime lokakuulta. "Lähi-infrapuna-alueella luomet katoavat kuvasta. Pölösen mukaan siitä
voidaan päätellä, etteivät ne ole muuttaneet alla olevan ihokudoksen
rakennetta, eli luomet eivät ole pahanlaatuisia." Tämä onkin varsin hyvä apu, sillä usein on silmämääräisesti hyvin vaikea erottaa tiettyjen ihosyöpien esiasteita pahalaatuisista kasvaimista. Tällä on merkitystä esimerkiksi muutoksen poiston laajuutta mietittäessä, sillä esiasteita ei tarvitse poistaa yhtä suurella marginaalilla terveeltä vaikuttaavaa ihoa kuin pahalaatuisia muutoksia. Lisäksi tietyistä luomista on silmämääräisesti hyvin vaikea sanoa onko niillä pahalaatuiseen kasvuun viittaavia piirteitä. Tosin ihotautilääkäreillä on jo nykyisin tähän käytössä apuväline: dermatoskooppi. Muillekin apuvälineille on kuitekin epäilemättä tilausta etenkin kun esimerkiski melanooman esiintyvyys on jatkuvasti kasvussa.
Revenio kertoo tiedoitteesaan myös hieman tarkemmin kehitteillä olevasta laitteesta: "Tavoitteena on
lanseerata iholääkäreille helppokäyttöinen ja liikuteltava seulontalaite
ihosyöpien ja niiden esiasteiden tunnistamiseen. Seulontalaitteella odotetaan
yhtiön tämän hetkisen näkemyksen mukaan olevan merkittävää kaupallista arvoa
vasta muutamien vuosien kuluttua." "Hyperspektrikameran ensimmäisen sukupolven prototyypit ovat olleet
suomalaisen sairaalan ihotautiosaston koekäytössä yli vuoden ajan ja tulokset
ovat erittäin rohkaisevia."
Myös Inderes käsitteli asiaa tänään aamuraportissaan. Hyvänä analyysitalo näkee sen, ettei laite ole varsinaisesti kosketuksissa potilaaseen, jolloin lupaprosessi ei ole aivan niin raskas kuin monilla muilla lääkinnällisillä laitteilla. Tuote on myös jo pitkälle kehitetty, joten se ei vaadi suuria investointeja.
Näkisin, että kyseessä on mielenkiintoinen lisä Revenion laitearsenaaliin. Henkilökohtaisesti pidän tätä lupaavampana mahdollisuutena kuin luuntiheysmittauslaite Oscarea, sillä olen työssäni kertaalleen jo törmännyt ultraääniteknologiaa hyödyntävään luuntiheyttä mittaavaan laitteeseen ja mielestäni sillä ei ollut edellytyksiä kilpailla alan "kultaiseksi standardiksi" muodostuneen DXA:n kanssa (vaikka sillä kieltämättä onkin monia etuja puolellaan).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti