Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, tammikuuta 03, 2015

Uusi vuosi, uudet kujeet?

Nyt on uusi vuosi 2015 otettu vastaan ja päädyin samalla ehostamaan salkkuani hieman. Kuten jo aiemmin suunnittelin, päädyin myymään Yaran osakkeet. Syitä on useampia, mutta tärkein on ehkä verotus. Kuluttomalla, osingot uudelleen sijoittavalla, indeksirahastolla pystyn vaikuttamaan ainoaan seikkaan, jonka pystyn edes jollain tavalla ennustamaan eli osinkotulojen verotukseen. Yarasta saadun käteisen aionkin sijoittaa ajallisesti hajauttaen Nordnetin Norge-Superrahastoon.

Täysin kuluton Nordnet Superrahasto Suomi sai seuraa! Superfonden Sverige, Superfondet Norge ja Superfonden Danmark ovat indeksirahastoja, joissa ei ole merkintä-, lunastus-, hallinnointi- tai kaupankäyntipalkkiota eikä sinua rasiteta vaikeaselkoisilla ehdoilla. Rahastot sijoittavat osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin. Mukaan pääset jo 15 €:n sijoitussummalla.

Muina syinä myynnin taustalla oli se, etten lopulta oikein usko ymmärtäväni Yaran toimintaympäristöä ainakaan keskivertosijoittajaa paremmin ja lisäksi Yara vaikuttaa minusta vähintääkin kohtuullisesti hinnoitellulta (en tosin usko, että 4-Tradersin ennuste tulee toteutumaan tuollaisenaan).

Stockmannin osakkeistani myin puolet pois ja kuittaisin tappioilla Yaran myyntivoitot. Olisi ehkä pitänyt myydä kaikki, mutta koska en oikein tiennyt mitä tehdä, päädyin tekemään tällaisen ratkaisun. Aika näyttää miten käy. Stockmannin osuus salkustani on tällä hetkellä enää alle prosentin, joten sillä ei sinällään ole suurta merkitystä talouteni kannalta. Yarasta sain siis 20% voiton ja Stockmannista tuli takkiin -40%.

Lisäksi päätin aloittaa käteisen (tai siihen verrattavan omaisuuden) keräämisen. Vaikkei korkosijoituksista tuottoa lähiaikoina tuodennäköisesti saakaan, päädyin nyt kuitenkin sivutyöstä saadulla pienellä summalla hankkimaan kuluiltaan edullista FIM Likvidiä. Kyseessä on lyhyen koron rahasto, joka sijoittaa lähinnä suomalaisten kuntien ja yritysten velkakirjoihin. Sinällään en tuolta juuri mitään tuottoa odota, mutta olen huomannut, että pelkkä käteinen tahtoo poltella salkussa niin, että päädyn tekemään osakesijoituksia joskus hieman hätiköidystikin. Toisaalta pelkkää käteistäkin tarvitaan, sillä missasin viime vuoden parhaan Nokian renkaiden ostopaikan odotellessani lyhyen koron rahastoni lunastusta.

Muutoin jatkan aika lailla aiemmalla suunnitelmalla. Norge-superrahastoa saatan tosin ostella jos ja kun nyt näyttää siltä ettei alkuvuoden aikana säästöön jää kuukaudessa sellaista summaa, jolla kannattaa alkaa suoria osakesijoituksia tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti