Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, marraskuuta 05, 2015

Q3-tuloksia: Munksjö, Fenix, Tikkurila ja Sampo

Munksjö raportoi liikevaihdon laskeneen aavistuksen ja käyttökateprosentin jääneen 7,4:ään. Erityisesti liiketoimintasegmentti Graphics and Packaging on yhtiön murhekryyni, sillä Q3:n tulos painui tämän osion osalta miinukselle ja kuluvan vuoden käyttökateprosenttikin on vaivaiset 1. Toivotaan, että jatkossa on luvassa parempaa. Ehkä aavistuksen odotuksiani heikommaksi raportti jäi ja firma saa kyllä tehdä töitä päästäkseen vuoden 2016 tavoitteisiinsa:


Fenixin raporttia odotin mielenkiinnolla ja usko koko raportin julkaisuun meinasi taas loppua kun sitä ei nytkään vielä puolenpäivän aikoihin ollut nähtävillä missään. Ihan kohtuullisen vahva tulos sieltä lopulta kuitenkin saatiin. EPS laski hieman vertailujaksosta (johtuen ilmeisesti siitä, että osakkeita on nyt enemmän), mutta koko firman liikevaihto kasvoi reilusti ja tuloskin kasvoi jonkin verran. Liikevoittomarginaali kuitenkin laski vuoden takaisesta ollen nyt 19,9 % (Q3 14 29,3%). Toivottavasti kasvu tuo jatkossa myös kannattavuutta.

Tikkurilan Q3 oli vielä vaikeampi kuin osasin odottaa. Osakekohtainen tulos laski jopa 33,7% vertailukaudesta, kun olin omalla karkealla arviollani odottanut noin 12% laskua. Liikevaihto laski 6%. Suurin osa laskusta johtui kuitenkin valuuttakursseista, mikä mielestäni on ihan positiivista. Muita positiivisia asioita olivat Ruotsin ja Puolan liiketoimintojen kasvut.

Olin ajatellut markkinoiden suhtautuvan raporttiin negatiivisemminkin ja olin jopa toivonut pääseväni hankkimaan Tikkurilaa salkkuuni alle 15 euron osakekohtaiseen hintaan, mutta toisin kävi. Pörssipäivä alkoi varsin niukalla parin prosentin laskulla. Harkitsin jopa jossain vaiheessa pientä veivaamista, jossa olisin myynyt omistanit Tikkurilat ja ostanut ne takaisin myöhemmin halvemmalla, koska arvelin laskun ehdottomasti jatkuvan (tähän tärkein kannustin olisi ollut se, että olisin voinut tarvittaessa osoittaa verottajalle harrastavani myös päiväkauppaa). Ongelmana tässä vaan on verotus (keskiostoni olen tehnyt nykykurssia edullisemmin). Kun Tikkurila oli lopulta laskenut lähellä ensimmäisten osakeostojeni hankintahintaa harkitsin veivaamista uudelleen. Onneksi tarkistin kuitenkin osto- ja myynilaidat. Ostopuoli oli sen verran suurempi kuin myyntipuoli etten nähnyt veivaamaan ryhtymistä järkeväksi. Eipä se olisi ollutkaan, sillä päivän pohjalukemista ollaan noustu nyt 16 senttiä. Jatkossa uskon markkinan yleisen suunnan määrittävän melko pitkälti Tikkurilan suunnan. Jos Herra Markkina pääsee lipsahtamaan yhtään depression puolelle ennen Q4:sta niin ostopaikkoja voi olla vielä edessä.

Sampo julkaisi myös Q3:n tänään. Meno jatkui varsin vahvana ja tästä markkinatkin tykkäsivät vähän reilun prosentin nousun verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti