Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, marraskuuta 02, 2015

Q3-tuloksia: Nokian renkaat, Aflac ja Gilead, Revenio sekä Protector Forsikring

Perjantaina minulla oli varsin kiireinen päivä. Istuin eri kokouksissa aamuyhdeksästä puolille öin saakka. Ruokaa ja juomaa sentään nautittiin välillä ja tulipa junassakin istuttua pari tuntia. Jossain välissä ehdin vilkaista pörssiäkin sen verran, että huomasin Nokian renkaiden olevan noin 14% nousussa. Siitä päätellen osavuosikatsaus ei ihan surkea voinut olla.

"Kannattavuus parani heinä-syyskuussa hyvän tuotemixin, raaka-ainekustannussäästöjen sekä tuottavuuden suotuisan kehittymisen vuoksi". Täytyypä  tähän todeta vaan, että kiitoksia vaan Phoebus-blogille Nokian renkaiden tilanteen avaamisesta. En välttämättä olisi itse osannut tätä näin hyvin ennalta nähdä, mutta ei tämä hyvä Q3-raportti minulle ihan puskista tullut. Liikevaihto tosin supistui vielä hieman, mutta positiviista on se, että vaikka Venäjänä ja IVY-maiden osuus laskee, on kasvua saatu haettua muualta.

Vaikka aloitinkin Nokain renkaiden ostot jälkikäteen arvioiden liian aikaisin niin onneksi tulin niitä kuitenkin jatkaneeksi aina 20,2 euron tasolle saakka. Nokian renkaat ovat rivakan kurssinousun myötä nousseet salkkuni suurimmaksi omistukseksi lähes 10% osuudella, mutta en ole tästä huolissani. Tarkoitus on ostella vuosien varrella kaikkea muutakin ja saattaa olla ettei viime vuodenvaihteen kaltaisia ostopaikkoja ihan heti uudelleen tule.

Aflac jatkoi tasaista suoriutumistaan. Osinkoa nostettiin 5.1 %. Jenejä tienaavan, dollareissa tuloksensa raportoivan vakuutusyhtiön tilanne on tällä hetkellä melko hankalan oloinen. Itse perusbisneksessä ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan mitään vikaa eli jatkan tyytyväisenä holdaamista.

Gileadin kohdalla tuntuu ettei markkinoille riitä mikään. Rahaa puskee sisään ovista ja ikkunoista, mutta Herra Markkina murehtii, että se tulee kovin harvoista tuotteista ja niidenkin markkinaosuus on ehkä Jenkeissä ollut pienehkössä laskussa. Seeking Alphassa vaaditaan yritysostoa hinnalla millä hyvänsä, mutta onneksi firman johto tuntuu pitävän päänsä kylmänä. Jos kerran yritysosto nostaisi arvostustasoa, niin mitä järkeä olisi tehdä ensin se ja sitten vasta ostaa omia osakkeita? Parempi toisin päin. Onhan Gileadissakin toki riskiä edellä mainituista syistä johtuen, mutta ei tämäkään salkkuni ainut sijoitus ole.

Myös Revenion Q3 oli vahva: "Liikevaihto ja -tulos kasvoivat merkittävästi, myynti vahvaa kaikilla keskeisillä markkina-alueilla". Revenio on laadukas, mutta arvostus alkaa olla jo suhteellisen haastava. 12 kk:n rullaava P/E on 46 ja kuluvan vuoden tulosennusteellekin P/E on jo 41. Toisaalta harvalla yhtiöllä on lyödä pöytyään yhtä komeita 30-40% kasvulukuja. Ja kasvutilaa löytyy. Vähän harmittaa etten tammikuussa 2014 tankannut tätä salkkuuni enempää (P/E 20 tuntui silloin sen verran korkealta, etten viitsinyt ihan all in mennä...), vaikka hienon kurssinousun myötä Revenion osuus salkustani onkin noin 6%. Pienen toivon pistän kuitenkin Q4-julkistukseen, joka saattanee pienen myyntipaniikin hetkeksi aiheuttaa siitä syystä, että vertailukausi oli todella kova yhtiön ulkopuolisista seikoista johtuen.

Protector Forsikring raportoi kasvun jatkuneen, mutta investointien tuotot painuivat miinukselle syöden hieman tulosta. Kuluvan vuoden tulosennustetta jouduttiin tämän vuoksi hieman laskemaan. Perusbisnes rullaa kuitenkin hyvin ja kasvu jatkuu. P/E on kuluvan vuoden tulosennustelle 12,3 mikä ei hirveän pahalta kasvuyhtiölle vaikuta. Toki lyhyellä aikavälillä investointituotot saattavat aiheuttaa heilahtelua tuloksesssa suuntaan tai toiseen.

Torstaina on sitten Tikkurilan ja Sampon vuoro. Odotan tätä mielenkiinnolla ja minulla on pieni aavistus siitä, että silloin saattaa Tikkurilan kelkkaan haluavalle avautua pieni ostopaikka. Yhtiö nimittäin tuskin tulee yhtä hyvin pärjäämään kuin Nokian renkaat...

Sitä ennen tiistaina tuloksestaan kertovat Munksjö ja Fenix tiistaina. Perjantaina vielä Restamax.

4 kommenttia:

 1. voitko laittaa linkin Phoebus-blogiin, jossa käsiteltiin Nokian Renkaita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokian renkaita on käsitelty useammassakin Phoebus-blogissa, jotka löydät googlettamalla kyseisillä hakusanoilla.

   Poista
 2. Hei, hankin itsekin maistiaiset Protector Forsikring yhtiöstä. Osingon irtoamispäivä oli 21.4.2017. Tilitystä ei ole toistaiseksi näkynyt. Millä aikataululla yhtiö on aiempina vuosina maksanut osingot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitoksia hyvästä kysymyksestä. Laadin aiheesta ihan erillisen blogimerkinnänkin. Eiköhän tuo osinko pitäisi alkuviikosta näkyä.

   Poista