Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, kesäkuuta 03, 2017

Ajatuksiani Silmäaseman annista

Oli mennä tämäkin anti ihan ohitse. Merkintäaikaa on kuitenkin vielä ainakin maanantaihin eli vielä ehtisin mukaan, jos niin haluaisin.

Silmäasemasta ovat kirjoittaneet jo ainakin Rahamiäs, Laiska sijoittaja ja Sijoittaja-Tursas. Myös Arvoperi on aiheeseen tarttunut ja Kauppalehden keskustelukin on käynyt vilkkaana. Tällä kertaa Kauppalehden palstalta on asiallista analyysia on ehkä ollut aiempaa vähemmän, mutta tärkeitä asioita on kuitenkin nostettu esiin ja hyviä kommentteja kirjoitettu.

En nyt lähde toistamaan kaikkia aiempien Silmäasemasta tehtyjen kirjoitusten huomioita. Toimialaa pidetään yleisesti defensiivisenä, mutta yhtiön velkaantuneisuus on herättänyt huolta. Se hankaloittaa myös annin hinnoittelun arviointia. Kuten mm. Kauppalehden palstalla käydystä keskustelusta on käynyt ilmi, pääomasijoittajien hallussa olevat firmat ovat pääsääntöisesti kuitenkin aina kovin velkaisia ja tulos häviää rahoituskuluihin. Annissa on kuitenkin tarkoitus kerätä varoja velkojen maksuun.

Osa yhtiön lainoista onkin varsin korkeakorkoisia ja sen vuoksi kokonaisrahoituskulut olivat noin 4,6 miljoonaa euroa vuonna 2016. Kauppalehden keskustelussa on laskeskeltu, että osakaslainojen takaisinmaksun myötä rahoituskulut voisivat pudota hieman alle miljoonan, ehkä noin 0,8 miljoonaa. Poistoja on tehnyt myös melko paljon, mutta mikäli niiden tilanne ei nyt paljoa muuttuisi, niin viivan alle voisi jäädä noin 3,7 miljoonaa (olettaen, että veroja maksettaisiin noin miljoona).

Annin jälkeen yhtiön arvo on Arvopaperin mukaan noin 120 miljoonaa eli P/E-luku olisi tällöin 32,4. Ei mikään ihan matala. Silmäasema toki pyrkii parantamaan käyttökatettaan nykyisestä kymmenestä noin viiteentoista, sekä samalla kasvamaan. Nähdäkseni orgaaninen kasvu on alalla kuitenkin erittäin vaikeaa, joten kasvuun (=yritysostoihin) pitäisi käyttää joko lainarahaa tai osaa tuloksesta. En laskisi kasvun varaan juurikaan. Käytänössä tällaisesta defensiivisestä yhtiöstä voisin ehkä nykyisillä arvostuskertoimilla pulittaa P/E 15 tai ehkä jopa 17 -kertoimien tasolla olevia hintoja.

Käyttökateprosentti saattaa toisaalta Silmäasemalla hyvinkin parantua ja silloin hyvin karkeasti arvioiden käyttökate olisi 15 miljoonaa. Siitä poistot 5 miljoonaa, rahoituskulut 1 miljoona, verot n. 1,5 miljoonaa, jolloin tulos olisi noin 7,5 miljoonaa euroa. P/E olisi tällöin 16. Ei mikään aivan hirvittävä, mutta tämä toteutuisi siis lähes parhaassa mahdollisessa skenaariossa.

Taidan kuitenkin skipata annin tällä kertaa. Ajattelin kuitenkin ottaa Silmäaseman tarkkailuun ja hankkia mahdollisesti osakkeita myöhemmin, mikäli asiat etenevät suotuisaan suuntaan ja hinta laskee kohtuulliseksi. Tällä hetkellä käyttökateprosentin noston onnistuminen näyttäisi olevan jo hinnoiteltuna osakkeeseen. Ainakin tuottovaatimuksiltaan tiukan piensijoittajan näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti