Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, kesäkuuta 02, 2017

Fortum ostamassa Uniperia?

Kirjoittelin reilu kuukausi sitten, että olin ajatellut jossain vaiheessa perehtyä mielenkiintoiselta vaikuttavaan Uniperiin. Nyt huomasin, että joku muukin on firman huomannut: "Analyytikot: Fortumin Uniper-kauppa olisi täydellinen, mutta monia esteitä" (lähde: Taloussanomat).


Taloussanomat kirjoitti eilen seuraavaa: "Uutistoimisto Bloomberg kertoi eilen lähteisiinsä perustuen, että Fortum neuvottelee saksalaisen EONin kanssa 47 prosentin osuuden ostamisesta energiayhtiö Uniperista. Tarkoituksena on lopulta ostaa koko pörssiyhtiö, joka koostuu EONin entisistä vesi-, hiili-, kaasu- ja ydinvoimaloista." Uniperillä on kuitenkin myös Fortumille soveltumattomia liiketoimintoja, kuten kaasua ja fossiilisia polttoaineita.


Mikään halpa ostos ei olisi, mutta toisaalta Uniper ei ilmeisesti ole kuitenkaan mitenkään erityisen ylihinnoiteltu ollut. Kassaa Fortumilla on ja sopivaa ostettavaa on yhtiö joutunut etsimään jo pitkään. "Inderes arvioi, että Fortumin nykyiset varat ja velkakapasiteetti huomioiden, sillä olisi tarvittavat varat Uniper-järjestelyyn."


Miten tama sitten on vaikuttanut Uniperin kurssiin? Ke 31.5. klo. 16.00 yhtiön osake vaihtoi omistajaansa 16,77 euron hintaan. Puolta tuntia myöhemmin kurssi oli 17,52, jolle tasolle se on nyt asettunutkin.


Henkilökohtaisesti en usko, että kauppa jäisi toteutumatta siksi, että yhtiöllä olisi liiketoiminta, joita Fortum ei halua. Jos Fortum päätyisi koko Uniperin omistamaan, niin tällöin Uniper olisi mahdollista pilkkoa ja ei-toivotut osat myydä eteen päin. Suurempi kysymys on Uniperin ilmeisesti melko suuret omistukset Venäjällä. Toisaalta Fortum olisi aiemmin kovin mielellään ostanut sieltä myös vesivoimaloita, joten tuskin sekään lienee suuri ongelma.


Minusta tama yrityskauppa voisi olla ihan järkevä veto Fortumilta. Mr. Markkina vaikuttaisi olevan asiasta kanssani samaa mieltä, sillä myös Fortumin kurssi on noussut uutisen myötä muutaman kymmensenttisen verran per osake.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti