Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, toukokuuta 27, 2016

Technopolis ostoksilla

Kevät on ollut jälleen kiireistä aikaa. En ole ehtinyt juurikaan blogimerkintöjä tehdä ja pörssiäkin on tullut seurailtua vain silloin tällöin. Olen kuitenkin yrittänyt pysyä jollain tavalla kärryillä salkkuyhtöideni uutisvirrasta. Viimeisin suurempi uutinen lienee Technopoliksen 130 miljoonan euron kiinteistökaupat Ruotsista: "Suomalainen kiinteistöyhtiö Technopolis laajenee Ruotsin markkinoille tänään allekirjoitetulla sopimuksella ostamalla Göteborgista kampuksen, jonka nimeksi tulee Technopolis Gårda. Kampus on kooltaan 34 300 neliöitä, ja kauppahinta on noin 126,6 miljoonaa euroa (1 177 milj. Ruotsin kruunua)". Ei mikään aivan pikkuostos huomioiden, että Technopolikseksen osakkeiden arvo on päivän kursilla noin 376 miljoonaa.

"Olemme jo pitkään etsineet sopivaa kohdetta Ruotsista, ja nyt kärsivällisyytemme palkittiin. Meillä on selkeä kasvustrategia, ja noudatamme tarkkoja kriteerejä yritysostoissamme." Näin kertoo toimitusjohtaja Keith Silverang. Kauppalehden keskustelupalstaa selaamalla tulee tosin siihen käsitykseen, että yhtiö olisi aiemmin hylännyt kampuksen ylihintaisena. Muutoinkin yhtiö on ilmeisesti aiemmin viestittänyt Ruotsin markkinan olevan ylikuumentunut. Tosin pahin kupla taitaa kuitenkin olla Tukholman seudulla. Technopolis kertoo myös seuraavaa: "Kampuksen alkutuotto on arviolta 5,0 % ja vakiintunut tuotto 6,0 %". Pitäisin lukuja kohtuullisen hyvinä eli aivan törkeää ylihintaa ei ainakaan vaikuteta maksetun. Kaupan ja ilmeisesti myös muiden laajentumishankkeiden rahoittamiseksi yhtiö suunnittelee 150 miljoonan osakeantia syksylle. Olin jotenkin aiemmin yrmmärtänyt, että Technopolis olisi hieman laskenut kasvutavoitettaan juuri osakeantien välttämiseksi, mutta näin ei ilmeisesti nyt kuitenkaan ole.

En nyt oikein osaa vielä sanoa mitä mieltä tästä olen. Jotenkin tuntuu hieman erikoiselta rynnätä kuumalle markkinalle vieläpä niin, että sen rahoittamiseksi käydään omistajien taskulla. Mutta ehkä tilaisuus oli kuitenkin niin hyvä, ettei sitä kannattanut jättää käyttämättä. Kaikenlaiset lisäostot laitan Technopoliksen osalta kuitenkin toistaiseksi jäihin, kunnes olen selvittänyt itselleni kunnolla haluanko kuitenkaan omistaa yhtiötä pitkällä aikavälillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti