Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, joulukuuta 20, 2015

Onko tässä mitään järkeä? Sijoitusten tarkastelua vuodelta 2015

Nyt kun vuosi alkaa olla taas lopuilla, lienee paikallaan tarkastella miten on mennyt. Viime vuoden tuottoja en näköjään ole tänne kirjannut, mutta syyskuussa 2014 laskeskelin saaneni vuodessa vähän reilun 6% tuohon.

Mutta pidemmittä löpinöittä itse asiaan. Tarkastellaanpa ensin vertailun vuoksi lasteni sijoitusten tuottoa. Lasten salkut koostuvat siis kahdesta hyvin hajautetusta pörssinoteeratusta rahastosta. Vuosituotto on 6,8% ja vuoden alusta tuottoa on kertynyt 4,6%. Esim. Helsingin kasvuindeksi on tuottanut hieman reilut 10% ja NASDAQ100 on suurin piirtein lasteni salkkujen kanssa tasoissa.

Entä oma salkkuni sitten? Vuoden tuotto on 30% ja vuoden alusta 28%. Varsin mukavat luvut siis, vaikka osa varallisuudestani on Seligsonin rahastoissa, jotka eivät ole näissä luvuissa mukana. Suurin omistukseni Phoebus on tuottanut vuodessa 9,5% eli rahastojen mukaan ottaminen laskee tuottojani jonkin verran. En nyt kuitenkaan ole ainakaan vielä jaksanut alkaa Exelin kanssa touhuamaan.

Vertailun vuoksi edellisen kahden vuoden tuotto on 35% eli suurin osa tuotoista on tullut tänä vuonna. Venäjän ja erityisesti Nokian renkaisen osuus tuotosta on merkittävä, mutta myös dollarin vahvistuminen sekä muutama yksittäinen onnistuminen (Atrion, INBK, Protector Forsikring ja Revenio) ovat olleet vaikuttamassa hyvään tulokseen. Huonoiten ovat pärjänneet Fortum ja IBM, joista ensinmainittua tulin ostaneeksi aivan liian kalliilla keväällä.

Entä jatko sitten? Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Salkussani on muutama yhtiö, joide osakkeet eivät mielestäni nauti vielä niiden täyden potentiaalin mukaista arvostusta (BMW, Nixu ja Technopolis sekä toivottavasti myös Alma media, Munksjö ja Gilead). Toivottavasti ainakin osa niistä kuuluu ensi vuoden voittajiin. Tämän vuoden perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että oman tien kulkeminen saattaa sittenkin kannattaa ja aionkin jatkaa strategiani mukaista osakepoimintaa jatkossakin.

3 kommenttia:

  1. Tällä aikavälillä on erittäin vaikeaa vastata otsikkosi kysymykseen... Ellei siis tarkoiteta että oliko järkeä saada indeksiä isompi tuotto menneenä vuonna, niin silloin toki KYLLÄ :)

    VastaaPoista
  2. Onnea hyvästä sijoitusvuodesta, itselläni meni penkin alle =)

    VastaaPoista
  3. Aika hienon tuoton olet saanut tänävuonna! Itselläni näyttää jäävän kymmensosaan tuosta. Jatka ehdottomasti oman tien kulkemista!

    VastaaPoista