Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, kesäkuuta 05, 2015

Mitä suomalaisille pienille lääkealan firmoille kuuluu? Osa 1 Herantis Pharma

"Lääkekehitystä sairauksiin, joissa on selkeä tarve paremmille hoidoille" julistaa Herantis Pharma kotisivuillaan. Kuulostaa hyvältä, mutta taitaa olla helpommin sanottu kuin tehty. Lääkekehitykseen satsataan tälläkin hetkellä suuria summia ja erityisesti länsimaista (tai muutoin  maksukykyistä) ihmistä koetteleviin vitsauksiin yritetään kuumeisesti etsiä erilaisia parannus- ja helpotuskeinoja.

Lääkevalmisteiden kehitykseen keskittyviin firmoihin sijoittamista harkitsevan kannattaakin aivan ensin ainakin pääpiirteissään perehtyä siihen, miten molekyylin matka valmiiksi lääkeaineeksi etenee silloin kun kaikki menee nappiin. On syytä kuitenkin heti alkuun tähdentää, että usein näin ei käy ja jo melko kattavienkin tutkimusten jälkeen lääkkeistä voi löytyä uusia ja yllättäviä haittavaikutuksia, jotka tulevat yhtiöille kalliiksi (tässä yksi esimerkki).

Tiivistetysti voisi sanoa, että pienemmät alkupään tutkimukset ovat usein edullisempia toteuttaa ja niihin pienemmilläkin firmoilla tulisi olla rahkeita. Laajemmat tutkimukset ovat sitten kalliita ja sen vuoksi myös riskialttiita ja usein tällöin pienemmät lääkekehitykseen keskittyneet firmat pyrkivät tekemään yhteistyötä isompien lääketehtaiden kanssa.

Herantis Pharman tuoteputkesta löytyy 5 tuotetta, joista osassa näyttäisi olevan kysessä sama molekyyli. Näistä Cis-UCAn kehitys näyttäisi olevan pisimmällä ja muut ovat vasta aivan alkutekijöissään (mm. näihin liittyvää keskustelua on käyty myös Kauppalehden keskustelupalstalla). Valitettavasti CiS-UCAn teho ei uusimman tutkimuksen perusteella eronnut placebosta päämuuttujien osalta. Näin ollen yhtiön pisimmällä ollut tuote on osoittautumassa joko tehottomaksi tai ainakin varsin heikkotehoiseksi.

Osakekurssi reagoi tähän voimakkaasti ja päälle 7 euron lähtötasosta lasketeltiin hetkellisesti jopa alle 3 euron. Nyt kurssi on tosin hieman jo toipunut. Mitä tällä hinnalla sitten saa? Lähinnä pitäisin Herantis Pharmaa tällä hetkellä sopivana hankintana erittäin suurta riskiä hakevalle sijoittajalle. Mikäli yhtiön tuoteputkessa olevat muut lääkkeet joskus osoittavat tehonsa, voi sijoituksella netota. Luultavasti yhtiö tarvitsee kuitenkin lisää pääomaa näitten hankkeiden läpiviemiseen. Minua riski-tuotto-suhde ei ainakaan tässä vaiheessa erityisemmin houkuttele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti