Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, kesäkuuta 08, 2015

Kyberturvayhtiö Nixu

Olen seuraillut sivusilmällä kyberturvayhtiö Nixua jo jonkin aikaa. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt hankkia yhtiön osakkeita Privanetin kautta siinä vaiheessa, kun kyllästyin kerta toisensa jälkeen uusimaan toteutumatonta ostotoimeksiantoani Ekokemista. Nixun osakeantiinkaan en osallistunut, sillä pidin arvostusta haastavana ja toimialaa minulle hieman vieraana.

Kiinnostuin yhtiöstä jälleen kun F-Securen kerrottiin ostaneen Nixun kilpailijan nSensen hintaan, joka vaikuttaa melko korkealta. Kaupasta maksettu P/S-luku nousee noin 2.6:een. Nixun vastaava luku on selvästi alempi ollen nykyisellä 4,6 euron kurssilla laskujeni mukaan noin 1,3 kuluvan vuoden liikevaihtoennusteelle. Inderesin ennustama P/E-luku on tälle vuodelle noin 15.4 ja EV/EBIT 14.8. Erityisen edulliselta osake ei kuitenkaan vaikuta, vaikka yhtiön kasvuvauhti onkin ollut huima: vuonna 2014 liikevaihto kasvoi 21,1% ja käyttökate lähes 170% (lähde Nixun sijoittajaesite). Yhtiö tavoittelee yli 10% käyttökatetasoa ja 15% vuosittaista liikevaihdon kasvua. Lisäksi tavoitteena on jakaa 30-70% tuloksesta osinkona. Ensi vuoden Inderesin osinkoennuste (12 senttiä) on nykykurssille noin 2,6%.

Yhtiö kertoo kyberturvan olevan kasvava toimiala, jonka kasvuvauhdiksi on ennustettu 10% vuodessa. Lisäksi yhtiö kertoo alan olen defensiivinen ja onkin helppo uskoa palveluita tarvittavan sekä nousu- että laskusuhdanteessa. Toimiala on ollut pirstoutunut, mutta nyt nähtävillä on selvä konsolidoituminen. Nixu on aiemmin ollut suurin toimija, mutta nyt kun esimerkiksi F-Secure laajenee samalle toimialalle, menettää Nixu suuruusetuaan. Lisäksi ostohinnat taitavat ainakin osittain olla karkaamassa Nixun ulottumattomiin suurempien pelureiden saapuessa kentälle.

Millä Nixu sitten voi kilpailla näitä suurempia toimijoita vastaan? Yhtiö kertoo sitouttaneensa työntekijöitään vuoden 2014 elokuun henkilöstöannissa, jossa 70% yhtiön työntekijöistä merkitsi osakkeita. Osaava henkilökunta lieneekin keskeisen tärkeä, sillä ainakin toistaiseksi Nixu taitaa olla melko puhtaasti palveluiden tarjoaja. Yhtiön liiketoiminta ei myöskään ole ilmeisesti erityisen skaalautuvaa ja yhtiö kertookin kasvun tulevan rajoittamaan kannattavuutta lyhyellä tähtäimellä.

Entäpä kilpailuetu? Yhtiö itse kertoo siitä näin: "Olemme asiantuntijamäärällä mitattuna Pohjoismaiden suurin kyberturvallisuuden asiantuntijapalveluyritys. Kilpailuetuinamme ovat fokusoituminen kyberturvallisuuspalveluihin, toimialamme laajin tarjoama sekä vahva, tunnettu brändimme. Olemme teknologiariippumaton, joten voimme valita asiakkaillemme aidosti niiden tilanteisiin parhaiten sopivat teknologiset ratkaisut toimittajasta riippumatta. Pitkä kokemuksemme ja osaava henkilöstömme mahdollistavat alan parhaiden, jo käytössä kokeiltujen, käytäntöjen tuomisen asiakkaille."

Yhtiö näkee kilpailuetunsa siis muodostuvan lähinnä aineettoman pääoman myötä. Yhtiön henkilökunta muodostaa tästä tärkeän osan ja yhtiön tulevaisuus taitaakin riippua osin siitä, kuinka hyvin se pystyy pitämään henkilökunnastaan kiinni. Työntekijöiden sitouttaminen osakeomistuksella lienee tässä mielessä järkevää.

En oikein tiedä tuoko Nixu salkkuuni mitään uutta kuuman toimialan ja potentiaalisen yritysoston kohteen lisäksi. It-palvelufirmoista luotan kuitenkin ehkä enemmän Siilin palkkamalliin osaavien työntekijöiden sitouttamisessa, eikä Nixu toisaalta vaikuta tällä hetkellä erityisen edulliselta joskaan ei myöskään erityisen kalliilta. Päädyin kuitenkin hankkimaan pienen siivun Nixua salkkuuni lähinnä siitä syystä, että uskon saavani muita harkitsemiani osakkeita (mm. Fortumia ja Restamaxia) myöhemmin vielä nykyiseen tai edullisempaan hintaan.

4 kommenttia:

 1. Hei,

  kiitos vinkistä. IT-alan yhtiöistä omistan itse Microsoftia, Accenturea, IBM ja Applea.

  Vaihdoin nyt toivottavasti osoitettani viimeisen kerran kun ostin www.osinkokuningas.com domainin. Voitko ystävällisesti päivittää osoitteen blogrolliisi, kiitos paljon =)

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia kommentista. Päivitin blogisi osoitteen.

  VastaaPoista
 3. Talouselämä-lehdessä mielenkiintoinen tarina siitä, kuinka Nixun porukka pelasti Kone Oyj:n kyberkiristäjien kynsistä. Hienoa meriittiä Nixulle ja kun maine kiirii, löytyy varmasti paljon uutta asiakaskuntaa.
  http://www.talouselama.fi/uutiset/kyberrikollisten+lunnasvaatimus+koneelle+kaksi+bitcoinia+kiitos/a2310671

  VastaaPoista
 4. Merkittävää tarinassa oli lähinnä se, että se on julkinen. 99% asiakkaista ei halua omia tarinoitaan julkisuuteen, ja siksi myös tekijät jäävät pimentoon julkisuuden näkökulmasta. Ja hyvä niin, säilyy työrauha.

  VastaaPoista