Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, helmikuuta 09, 2015

Salkkuyhtiöideni tilinpäätöstiedotteita vuodelta 2014: Nokian renkaat ja Fortum

Kuten muualla onkin jo analysoitu, julkaisi Nokian renkaat olosuhteisiin nähden varsin hyvän tulosraportin. Venäjän ja IVY-maiden liikevaihto laski selvästi, mutta alentuneet kustannukset ja parantunut tuottavuus sekä vahvistuneet markkinaosuudet auttoivat loiventamaan pudotusta. Mielestäni yksi tärkempiä raportin viestejä oli osingon pitäminen ennallaan. Vaikken suoranaisesti osinkouskovainen olekaan, niin Nokian renkaiden tapauksessa vakaana pidetty osinko kertoo mielestäni siitä, että yhtiö uskoo osingon nykyisen tason olevan kestävä.

Myös Fortumin tilinpäätöstiedotteen yksi keskeisiä asioita oli osinko: yhtiö jakaa sitä odotetusti 1,10 euroa, jonka päälle on luvassa vielä 20 sentin lisäosinko. Mieluiten olisin nähnyt yhtiön investoivan tuon lisäosingonkin liiketoimintaansa, mutta toisaalta ymmärrän, että Suomen valtio Forumin suurimpana omistajana haluaa osan sähköverkkojen myyntivoitoista ulos firmasta. Pääasia kuitenkin on, ettei läheskään kaikkia jaettu ja Venäjän vesivoimaan investointia pidän pidemmällä aikavälillä todennäköisesti hyvänä vetona. Mielipiteeni perustuu tosin tälläkin kertaa melko vahvasti Anders Oldenburgin kattavaan kirjoitukseen asiasta Phoebus-blogissa: Vko 49/14: Fortum. Muutoinkin Fortumin tulos oli mielestäni hyvä.

Forumin osuus salkustani on valitettavan pieni, vain hieman reilut 3%, mutta tulen todennäköisesti hieman kasvattamaan sitä, ellei osakkeen hinta osinkojen jälkeen karkaa kovin korkealle.

Myös suurin osa muista pohjoismaisista salkkuyhtiöistäni julkaisee tilinpäätöstiedotteensa lähiaikoina:

tiistai 10.2. Tikkurila
keskiviikko 11.2. Sampo
torstai 12.2. Munksjö, Protector Forsikring, Revenio
perjantai 13.2. Doro ja Alma media sekä Stockmann
torstai 19.2. Fenix Outdoor
perjantai 20.2. Restamax
perjantai 27.2. Siili

Tikkurilan en odota onnistuneen kompensoida ruplan romahduksesta aiheutunutta tuloslaskua Nokian renkaiden tapaan ja en usko, että yhtiön ohjeistus ensi vuodelle on kovinkaan hyvä. Odottelen katsauksen avaavan otollisia tilanteita lisätankkauksille.

Sampolta, Protector Forsikringilta, Munksjöltä ja Reveniolta odotan melko lailla ennusteiden mukaista kasvua. Kahdelta ensinmainitulta odotan myös vahvaa osinkoa. Alma median suhteen odotuksissani on se, että digataalisen sisällön kasvu jatkuu ja kompensoi lähestulkoon paperisen median mainonnan laskua. Osingon suhteen odotan jopa pientä yllätystä, sillä yhtiön suurin omistaja Ilkka on varmasti reippaamaan voitonjaon kannalla. Tarkemmin sanottuna osinkoennusteeni on 20 senttiä, joka nostaisi osinkotuoton lähes seisemään prosenttiin nykyisellä osakekurssilla.

Restamaxin en usko yllättävän positiivisesti, mutta toivon firman silti tekevän suhteellisen hyvän tuloksen. Sama pätee Siilin ja Doron suhteen. Stockmannin huono tulos tuskin tulee myöskään yllättämään. Suurin kysymysmerkki on Fenix Outdoor, joka tuntuu verhoutuvan jonkinlaiseen mystisyyden kaapuun liiketoimintansa kehityksen suhteen. Globetrotter-hankintaa koskien minulla ei ole vieläkään minkäänlaista valistunutta veikkausta siitä, miten se vaikuttaa yhtiön koko vuoden tulokseen. Jonkinlainen vaikutus lienee myös muuttuneella verotusjärjestelmällä. Osinkoakaan en osaa lähteä veikkaamaan, sillä en tiedä aikooko yhtiö haukata Globetrotterista vielä isommankin siivun nykyisen 20% lisäksi. Kohtahan se nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti