Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, huhtikuuta 28, 2023

First Internet Bancorpin Q1

 Orastavan pankkikriisin pelossa olen nyt seuraillut poikkeuksellisen aktiivisesti USA:ssa toimivaa pienehköä nettipankkia First Internet Bancorpia (INBK). Jotenkin logiikka kai menee niin, että jos huomaan jotain merkkejä lähestyvästä varmasta kadotuksesta niin myyn osakkeeni äkkiä pois niin kauan kun niistä jotain saa. Sinällään ajatuskulku on hieman epälooginen, koska aika moni muu ehtii analyyseissään ensin. Mutta jospa tällä pohdiskelulla saisi sen verran mielenrauhaa ettei tee hätäisiä ratkaisuita. 

Q1 tulos julkaistiin siis toissapäivänä ja osakekurssi näyttää olleen sen jälkeen noin dollarin laskussa, joten jotain siitäkin voinee päätellä. Hyvää raportissa oli ainakin se, ettei pankki ole joutunut lainaamaan rahaa likviditeettiongelmien vuoksi ja että maksukyky on pankin mukaan edelleen vahva. Jos nyt yhtään pankkikielestä mitään ymmärrän niin eräpäivään asti pidettävien omaisuuserien laskennalliset tappiot muodostavat 13,3% pankin kirjanpitoarvosta. Nämä kirjanpidolliset asiat liittyvät siis nopeasti nousseisiin korkoihin, jolloin alemmalla kuponkikorolla uloslaskettujen velkakirjojen arvo laski vastaamaan noussutta korkotasoa. Sinällään tämän ei kai pitäisi ihan mahdottomia ongelmia aiheuttaa, koska jos nämä velkakirjat pidetään erääntymiseen saakka niin toki niillä jotain konkreettista tuottoa on (vaikka vaihtoehtoinen riskitön tuotto olisikin korkeampi). Ilmeisesti pankitkaan eivät ole näitä nähneet suurempana ongelmana ennen kuin ovat ajautuneet likviditeettiongelmiin. 

Onko tämä reilut 13% sitten paljon vai vähän? Seeking Alphan artikkelin mukaan arvo vaihtelee Wells Fargon ja Citygroupin noin 30%:sta JP Morganin 12%:iin. Korkeimpia lukemia oli Signature Bankilla (73%) ja PacWest Bancorpilla (67%). Hieman yllättävää on kuitenkin, että Silicon Valley Bankin luku oli vain vähän päälle 10% pankin kyykätessä. Eli tämän suhteen ei voi tuudittautua siihen ettei mitään pahaa voi INBK:lle tapahtua, mutta toisaalta luvut eivät missään nimessä ole pahimmasta päästä.

Kun jatketaan tulospuolelle, niin huomataan että tulos painui tällä neljänneksellä 1,3 miljoonaa miinukselle (14 senttiä osakkeelta). Syynä oli yhden yrityisasiakkaan lainan alakirjaus (4,7 miljoonaa) sekä 3 miljoonaan ennakkoon tiedossa olleet kulut asuntolainauksesta luopumiseen liittyen. Positiivista oli, että talletukset pankkiin kuitenkin kasvoivat neljänneksellä. Pankki kertoo talletusten olevan peräisin varsin erilaisista lähteistä (yritykset, yksityiset, julkiset varat, jne), mikä lienee hyvä asia. Myös lainojen määrä kasvoi. Toisaalta kuitenkin rahoituskulut kasvoivat jälleen nopeammin kuin lainojen tuotot. Lainojen keskituotto oli nyt 4,96% ja rahoituskulut 3,24%. Korkokate on jatkuvasti ollut paineen alla ja laskenut seuravaan taulukon mukaisesti:


Samalla toki myös tuotot ovat laskeneet:

Pankin mukaan myös kilpailu lainoista on kiristynyt. Yhtiö kuitenkin kertoo, että vain 4,4% lainoista on toimitiloihin liittyvää. Näiden lainojen suuri määrä joidenkin pienempien pankkien lainakannassa pelätään aiheuttavan seuraavat ongelmat pankkisektorilla.  

Kaiken kaikkiaan voinee todeta, ettei pankkisektori todellakaan ollut sellainen rahantekokone, jollaiseksi se korkojen alkaessa nousta julistettiin. Toisaalta INBK näyttää mielestäni asemoituneen nykytilanteeseen ihan ok. Mutta hankalia aikoja saattaa silti olla edessä, mikäli korot yhä nousevat ja yrityksiä alkaa kaatua. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti