Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, huhtikuuta 21, 2022

Siilit lihoksi, tilanne Konetta ja Ponssea sekä ostos Olvia

 Otsikko kertoo olellisen. Siili oli ollut salkussani jo varsin pitkään. Koskaan se ei ollut tuottanut erityisen hyvin, olin mielestäni arvioinut yhtiön kilpailuedun alkuun väärin (ja itse asiassa yhtiökin kyllä muutti kertomustaan matkan varrella). Kurssi oli kuitenkin viime aikoina hieman noussut onnistuneiden laajentumistoimenpiteiden kautta. Miksi siis myydä? Huomasin, että ilmeisesti Kiinan kasvun taittumisen huolet ovat painaneet jälleen Koneen kurssia ja osake näytti jälleen jokseenkin siedettävän hintaiselta. Näin ollen päädyn toteuttamaan vaihtoliikkeen, jossa myin Siilit ja ostin puolella saaduista varoista Konetta ja toisella puolella Ponssea, jota taas Venäjän markkinan hyytyminen on painanut alas. 

En osaa varmasti sanoa miten nämä kaksi firmaa tulevat jatkossa pärjäämään, mutta luotan niiden teknologiseen osaamiseen. Molemmat ovat vahvasti kotimaisessa omistuksessa, joten niitä tuskin ihan lähiviikkoina myydään ulkomailla laskeneesta arvostustasosta huolimatta.

Lisäksi hankin osakesäästösalkkuni jäljellä olevalla pienehköllä käteiskassalla Olvia, jota taas painaa Valko-Venäjän markkinasta luopuminen. Liike on tarkoitus kuitenkin tehdä suunnitellusti ja vaikka tämä tuleekin syömään tuloksesta ja liikevoitosta noin neljänneksen lyhyellä aikavälillä niin jatkossa firma kenties laajentunee Balttiassa tai Puolassa, etenkin jos Valko-Venäjän toiminnot saadaan johonkin järkevään hintaan kaupaksi. Myös Olvi on vahvassa kotimaisessa omistuksessa säätiönsä myötä ja itse tuotteekin ovat ihan laadukkaita. Olenkin monta vuotta kytännyt kohtuullista ostopaikkaa myös Olviin. 

Kaiken kaikkiaan salkkuni on näiden toimenpiteiden jälkeen entistä enemmän sellainen, millaiseksi sen tulevaisuudessa haluankin eli laadukkaita yhtiötä ja uutena kriteerinä mukaan on kyllä tullut myös vahva länsimaisuus ainakin omistuksessa. Kotimaisuudesta plussaa, vaikka kyllä kahden länsinaapurimmekin firmat oikein hyvin minulle kelpaavat.

Mitä sitten case Siili opetti. Ainankin sen (yhdessä Fondian kanssa), että en aio enää uskoa yhdenkään yritysjohdon tarinoihin joustavasta ja uudesta palkkausmallista uutena kilpailuetuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti