Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, huhtikuuta 27, 2022

Kreaten, Ponssen ja Fortumin Q1:t

 Aina ei kaikki oikein tahdo mennä niin kuin suunnittelee. Osakesäästösalkkuuni minun piti hankkia osakkeita, joita voin sopivalla voitolla aina myydä pois arvostuksen noustessa ja huolehtia veroseuraamuksista vasta sitten myöhemmin. No tällä hetkellä koko salkku Merus Poweria lukuunottamatta on punaisella (eikä Meruskaan kaukana siitä ole). Kreatea hankin, kun arvioin sen hyötyvän koronan jälkeisestä investointibuumista. Viime vuonna korona lykkäsi investointeja, vaan miltä näyttää alkanut vuosi? Liikevaihto kasvoi ja myös tilauskanta, mutta kannattavuus jäi ainakin Inderesin odotuksista. Syinä ovat ilmeiesesti kustannuspaineet ja ongelmat materiaalien saatavuudessa. Yhtiö ennustaa kuitenkin sekä liikevaihdon, että käyttökatteen kasvavan tänä vuonna, joka on ihan positiivinen uutinen. Joka tapauksessa tulevaisuuteen näyttää liittyvän aiempaa enemmän epävarmuutta, mutta täytyy nyt vaan kärsivällisesti seurata tilannetta. Mitään suurempaa hätäähän tässä ei nyt onneksi näytä liiketoiminnan suhteen olevan.

 Ponssen suhteen Venäjän ulkopuolinen tilauskertymä kasvoi, mutta kuluvan vuoden ohjeistus oli vaisu. Kannattavuus tulee olemaan lähiaikoina paineessa ja yhtiön tekemät hinnankorotukset alkavat näkyä vasta viiveellä. Pientä kasvua lienee kuitenkin jatkossakin tulossa. Kaiken kaikkiaan yhtiön tilanne näyttää siis tällä hetkellä juuri siltä, mitä itse pidän ostopaikkana. Hyvä yhtiö on itsestään riippumattomista syistä tilapäisissä vaikeuksissa, jotka eivät kuitenkaan millään tapaa vaikuta vaarantavan liiketoiminnan jatkuvuutta. Mutta saatan kyllä olla väärässäkin.

Fortumin suhteen hyvin suuri ongelma on Juniper ja Venäjän kaasu. Alaskirjauksia on tulossa Nordstreamiin liittyen ja lisäksi kassaa on käytetty siihen, että varastoon on ostettu kaasua (mikä sinällään ei toki ole välttämättä huono asia). Tässä kohtaa yhtiön kanssa ei voine oikein tehdä muuta kuin istua kyydissä ja katsoa kuinka käy. Onneksi omistukseni on varsin pieni.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti