Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, toukokuuta 21, 2017

Aloittelevan sijoittajan leijonanluolassa Heliomotion Home Solar Power Plant Invesdorista

Uusiutuva energia sijoituskohteena. Trendikäs ala, tai ainakin ollut sellainen. Kasvua, mutta kuitenkin ulkopuolisista tuista riippuvainen. Ainakin tuulivoima. Heliomotion Home Solar Power Plantin takana oleva HelioZenit Ab ei kuitenkaan itse asiassa ole mukana aurinkopanelien valmituksessa, vaan kehittää ratkaisuja niiden kiinnityksiin. En ole aurinkopanelien suurin asiantuntija, joten tietoni perustuvat hyvin pitkältä yhtiön markkinointimateriaaliin Invesdorissa.

Yhtiön mukaan perinteinen aurinkopanelin kiinnitys talon katolle on kallista ja lisäksi energian tuotannon kannalta hieman epätehokasta: yleensä kotitalouden energiankulutuksessa on kaksi piikkiä, yksi aamulla ja toinen iltapäivällä asukkaiden palataessa kotiinsa. Aurinkopaneli sen sijaan tuottaa maksimäärän sähköä keskipäivällä auringonvalon fotonien osuessa optimaalisessa kulmassa paneliin. Juuri silloin energian kysyntä ei kuitenkaan ole suurimmillaan.

Ratkaisuksi yhtiö esittää kevytrakenteista kääntyvää kiinnitysalustaa, jota ei asenneta talon katolle vaan muuhun sopivaan paikkaan. Asennusta mainostetaan niin helpoksi, ettei kallista ulkopuolista asennustyötä tarvita. Ja kun suomenruotsalaiselta Ahvenanmaalta ollaan kotoisin, niin toki somuuttakin löytyy: "A Heliomotion is a beautiful addition to any lawn." Melkoisen rohkea väite.

Äkkiseltään kuvittelisi, että joku muukin olisi tällaisen ratkaisun äkännyt, mutta yhtiön mukaan kilpaijoita on tällä hetkellä vain yksi ja heidän tuotteensa ovat selvästi kalliimpia. Lienee kuitenkin selvää, että mikäli konsepti osoittautuu onnistuukseni, kilpalijoita tulee. Siinä vaiheessa patentteja on syytä löytyä. Yhtiö suunnittelee säilyttävänsä etumatkansa myös riittävällä panostuksella tuotekehitykseen. Näin pienen yhtiön kohdalla resurssit tosin tulevat joka tapauksessa olemaan isoja huomattavasti rajoitetummat.

On myös syytä huomioida, että yhtiö on aivan taipaleensa alkupuolella. Viimeisen 7 vuoden aikana on myyty vain 35 yksikköä, mikä on aivan harrastelijamaista touhua. Toisaalta yhtiö itse väittää keskittyneensä tässä vaiheessa vain tuotekehitykseen. Annista saadut rahat on tarkoitus käyttää liiketoiminnan alullesaattamiseen ensin Pohjoismaissa ja sitten myös muualla.

Arvonmäärityksestä todetaan seuraavaa: "At a share price of 300 € this represented a value of 463’500. At an earlier round a number of shares were valued at 550 €, so the valuation of the company was set at 500’000 €. The Board of Directors of Helio Zenit sees that the share price at the current funding round of the company represents a fair value of the company." Tuntuu hieman erikoiselta, että yhtiön arvo on edellisestä osakeannista laskenut. Ei toki paljoa, mutta kuitenkin. Mahtaako johdolla itselläänkään olla hommaan luottoa, jos tuotekehityksen myötä firman arvo laskee?

Toisaalta arvo on laskettu jotenkin kummasti, koska mikäli osakkeita tulee 800 uutta vanhojen 1545 lisäksi, niin saan 300 euron osakekohtaisella hinnalla arvoksi vähän päälle 700 000 €. Eli johto siis arvioi luonneensa arvoa, mutta ei osaa kertolaskua? Herättikö tämä lisää luottamusta nyt sitten? Ehkä olen vain hankala sijoittaja-blogisti vääntämässä merkityksettömistä yksityiskohdista...

Tunnusluvuista ei tässä sen kummempia laskelmia kannattane tehdä, koska tappiota firma tässä vaiheessa tietysti tekee. 2019 tavoitteena olisi 1,9 miljoonan liikevaihto ja noin 300 000 euron käyttökate. Mikäli siihen päästään, niin sijoitus on varmasti varsin onnistunut. Epäilen kyllä, ettei tule ainakaan käyttökatteen suhteen onnistumaan, mutta pidemmällä horisontillahan kyytiin on hypättävä, jos niin aikoo tehdä.

Sitten vielä viimeinen merkittävä yksityiskohta: "Ålands Utvecklings Ab will be subscribing 50% of the offering. 50% of the minimum will be subscribed in the beginning and Ålands Utvecklings Ab will be keeping their pro rata ownership as the funding round progresses past the minimum." Eli Ahvenanmaan kehitysrahasto merkkaa alussa 50% ja sitten lisää niin että prosenttiosuus pysyy samana, mikäli minimimäärä ylittyy. 

Ålands Utvecklings Ab ei itselleni ole vanhastaan tuttu, mutta yhtiön sivut kertovat seuraavaa: "Ålands Utvecklings Ab (ÅUAB) är ett åländskt riskkapitalbolag som investerar i nystartade bolag. ÅUAB är en långsiktig och aktiv investerare som bidrar med kapital, kompetens och kontakter." Eli aloittaviin yrityksiin sijoitetaan pitkäjänteisesti ja kontaktejakin pitäisi olla. Niitä HelioZenit epäilemättä jatkossa tarvitseekin. Yhtiön sijoituksista itselleni tuttu on vain pienpanimo Stallhagen.

Sitten yhteenvedon aika. Yhtiön liiketoimintamalli on mielestäni ymmärrettävä ja uskoisin, että tällaiselle niche-tuotteelle voi jonkinlaiset markkinat olla olemassa. Liiketoiminta on toki aivan alussa, joten mitään varmuutta onnistumisesta ei tietysti ole. Yhtiö voisi hyvinkin sopia salkkuuni tasapainottamaan muiden listaamattomien sijoitusteni varsin voimakasta jakautumaa panimo- ja ravintola-alalle (3 pienpanimoa ja yksi ravintolaketju).

Pidän muutenkin aurinkoenergiasta. Tiedättehän, että Einstein keksi teorian (fotosähköilmiö) niiden taustalla ja sai Nobelinsa nimen omaan tästä, eikä suhteellisuusteoriasta (jota ei silloin pystynyt millään kokeella kumoamaan tai todentamaan). Aurinkoenergiassa fotonin energia saadaan muutettua suoraan sähköksi ilman sitä iänikuista turbiinin pyöritystä. Ydinvoimalassakin ensin halkaistaan raskaan alkuaineen ydin jota, niin, voidaan keittää vettä, jonka höyryllä sitten pyöritetään kasaa kuparijohtoa magneettikentässä. Miten vulgaaria suorastaan. Niin ja en ole insinööri. Kaukana siitä. Taidanpa kuitenkin poimia yhtiön osakkeita pienen hyppysellisen salkkuuni, mutta nukutaan nyt yön yli kuitenkin ensin (olen huomannut sen usein hyväksi tavaksi testata sijoitusidean toimivuutta).

2 kommenttia:

 1. "At a share price of 300 € this represented a value of 463’500"
  Tuo on siis "pre-money valuation", eli firman arvo ennen tätä uutta osakeantia.

  Itse en tuohon sijoittaisi, en oikein ymmärrä mitä he luulevat keksineensä. Kun Googleen tai Ali Babaan laittaa hakusanoiksi "solar tracker", niin löytyy ihan kiitettävästi kilpailijoita.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia kommenteista. Niinhän tuo näyttäisi olevan pre-money valuation. Itse tapaan tarkastella vain annin jälkeistä arvoa. En tiedä kuinka oikeaoppista se on, kun en ole mitään arvonmäärityksen opintoja käynyt vaan ihan vaan (ainakin joskus myös epä-)loogisen päättelyn perusteella toimin. Toisaalta Invesdorista löytyy myös tällainen tieto: "Osakkeen arvonmääritys 518.400".

  Ja hyvä huomio nuo muut solar trackerit. Olen kärsinyt aikapulasta, joten en ole ehtinyt vielä asiaa tarkastaa, mutta kyllä noita näköjään riittää. Jollain tavalla niistä pitäisi erottua jos meinaa menestyä....

  VastaaPoista