Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, maaliskuuta 26, 2016

Kuinka lisätä elämänhallintaa

Näin pääsiäisen kunniaksi ajattelin kirjoittaa hieman yleisluonteisemman merkinnän. Taustalla on osittain Rahalla vapaaksi-blogin kirjoitus "Kun itsehillintä pettää". 

En nyt lähde filosofoimaan sen suuremmin siitä, miten itse kunkin kannattaa elämäänsä elää. Olen kuitenkin itse huomannut olevani tyytyväinen tilanteeseen, jossa koen omilla valinnoillani voivani vaikuttaa elämäni suuntaan. Joskus sitä kuitenkin huomaa ajautuneensa tilanteeseen, jossa kaikki ei ole aivan kuten toivoisi. Silloin on muutoksen aika. Muutoksessa on kuitenkin monta vaihetta.

Koska kyseessä on talousblogi, niin otetaan esimerkki siltä saralta. Melko moni tuskailee kädestä-suuhun-tilanteessa, jossa esimerkiksi pesukoneen rikkoutuminen pakottaa turvautumaan pikavippiin. Tilanne ei todennäköisesti ole erityisen mukava, mutta vielä tällä tiedolla ei muutosta välttämättä tapahdu. Se vaatii harkintaa ja päätöksen muutoksesta. Tässä vaiheessa taloudenpidon eli tulojen ja menojen tarkempi tarkastelu saattaa auttaa sopivien menetelmien valinnassa. Todennäköisesti esimerkiksi pikku hiljaa säästetty käteiskassa antaa tunteen paremmasta elämänhallinnan tunteesta, joka voi osaltaan parempaan elämänlaatuun.

Olen itse tällä hetkellä tilanteessa, jossa olen melko tyytyväinen raha-asiotteni hallintaan. Sen sijaan painoni on päässyt viime aikoina nousemaan muutaman kilon. En ole koskaan aikuisiälläni ollut erityisen hoikka, mutta paria poikkeusta lukuunottamatta olen pyrkinyt pitämään painoni suositusten rajoissa tai vain hieman niiden yläpuolella. Tällä hetkellä työmatkoihin lasten kuljetuksineen menee kuitenkin aiempaa enemmän aikaa ja siitä johtuen liikunta on hieman vähentynyt, mutta ruokahalut ovat vähintäänkin ennallaan. Poikamiehenä saatoin reagoida painonnousuun vaan jättämällä kaiken ylimääräisen ostamatta, mutta perheellisenä sekään ei oikein toimi. Täytyy siis keksiä uusia keinoja.

Kun minulla on ollut tarvetta säästää jotain varten, olen yksinkertaisesti laskenut paperille paljonko tilistä pitää jäädä säästöön ja supeuttanut menoni sen mukaan. Ajattelin ottaa hieman vastaavan metodin käyttöön painonhallinnan suhteen. Asensin kännykkääni kalorilaskentaohjelma Yazion. Katsotaan kuinka tunnollisesti jaksan sinne syömisiäni näppäillä. Alustava arvioni ohjelmasta on se, että käyttö on melko helppoa, mutta ohjelmasta puuttuu yllättävän paljon ihan perus ruokalajeja, kuten broileripyörykät, jotka sinne sitten itse lisäilin.

En ole tätä blogia laihdutusblogiksi muuttamassa, mutta aion silti raportoida mahdollisista tuloksista jatkossa.

1 kommentti:

  1. Liikunta vähentynyt mutta ruokahalut ennallaan ja siksi paino nousee? Tuossa on selkeä ongelma ja se ei ole liikunnan vähentyminen. Esimerkki:

    Haluat joka päivä tankata autoosi 10 litraa bensaa mutta kaikkien vuosien jälkeen, alatkin yhtäkkiä kuluttamaan vain 9 litraa bensaa päivässä. Jos et muuta tapojasi niin kohta tankkiin ei enää mahdu ja sitten onkin housut bensassa. Liian moni ratkaisee ongelman niin että alkavat ajamaan enemmän autollaan, oli tarvetta tai ei. Olisikohan kuitenkin olemassa toisenkinlainen lähestymistapa..? ;)

    VastaaPoista