Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, tammikuuta 09, 2023

Miksi muutin mieleni Netumista ja tankkasinkin Olvia

 Eipä siinä kovin kauaa sitten mennyt, että menetin uskoni Netumiin. Kuukausi sitten olin vielä melko neutraalilla kannalla yhtiön suhteen, mutta sitten yhtiö julkaisi vajaa viikko blogitekstini jälkeen tulosvaroituksen: "Aiemmin yhtiö arvioi EBITAn olevan noin 12–14 % liikevaihdosta tilikaudella 2022. Yhtiön arviota kannattavuudesta laskevat vuoden 2022 ennakoitua suuremmat panostukset kasvuun ja henkilöstöön sekä yleinen kustannusten nousu, joka siirtyy asiakashintoihin viiveellä." Maybe so, mutta kun en nyt mitään erityisemmän ihmeellistä vallihautaa yritystoiminnan ympärillä näe niin en oikein tiedä miten ne nousseet henkilöstökustannukset sitten myöhemmin siirretään asiakashintoihin kasvusta tinkimättä. Vastaavia selityksiä olen kuullut näiltä IT-taloilta aiemminkin ja pitäisi vaan maltaa olla näihin sijoittamatta kun en alasta sen syvällisemmin mitään ymmärrä. 

Inderes analysoi yhtiön hinnoittelun muuttuneen 3,67 euron osakekurssilla haastavaksi hinta onkin jonkin sentin siitä jo tullutkin alas. Jatkossa yhtiön pitäisi pystyä kuitenkin pitämään kasvu- ja kannattavuuslupauksensa. En henkilökohtaisesti oikein osaa sanoa onko se realistista vai ei, mutta sen tiedän että vaikka kurssi on ostohinnoistani pari prosenttia laskenut niin juurikaan tappiolla en kuitenkaan ole. Näin ollen päädyin myymään osakkeet ja hankkkimaan tilalle Olvia.

Miksi sitten Olvi? Olen ajatellut, että nykyisessä korkoympäristössä kannattaa hankkia yhtiöitä joilla on vahva tase (eli ei mielellään ollenkaan lainaa), liiketoiminta ei ole kovin syklistä (mielellään yhtiö valmistaa jotain sellaisia kulutustuotteita, joita tarvitaan myös taantuman aikana) ja jotka maksavat noin 3,5% osinkoa. Olvin tulevista osingoista en nyt ihan tarkkaan osaa sanoa, mutta uskoisin yhtiön kuitenkin suurinpiirtein tuota luokkaa olevaa osinkoa pystyvän maksamaan ja mielestäni yhtiöllä on hyviä tuotemerkkejä ja sitä myötä ainakin hieman hinnoitteluvoimaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti