Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, joulukuuta 15, 2016

Vietnamin osakemarkkinoille sijoittaminen

Olen jo aiemmin kirjoittanut Vietnamista ja siitä, miten näen maan houkuttelevana sijoituskohteena. Ongelmana on kuitenkin se, miten päästä käsiksi maan osakemarkkinoille. Vaihtoehtoja on nähdäkseni kolme: Nordnetin kautta on saatavilla db:n Vietnam x-trackeria. Kyseessä on synteettinen ETF eli rahasto ei itse omista sen kohteena olevia osakkeita. Kesällä Deutsche Bankin ollessa ongelmissa tämä asia vaikutti selvästi miinukselta. Nyt seikka tuntuu jo melko kaukaiselta. Siirsin joka tapauksessa Vietnam-sijoitukseni jokin aika sitten toiseen rahastoon: VanEck Vectors Vietnam ETF:n (tunnettiin aiemmin nimellä Market Vectors Vietnam). Tässäkin rahastossa on kuitenkin eräs ongelma: se ei seuraa Ho Chi Minhin indeksiä vaan toista indeksiä, jossa on Vietnamissa perustettuja yrityksiä. Tarkemmin asiasta voi lukea Kauppalehden keskustelupalstalta

Mikä sitten avuksi? Mainitsin aiemmin olemassa olevan vielä kolmannenkin vaihtoehdon: PYN Elite. Plussana mm. se, että rahastonhoitajalla on kokemusta, näkemystä ja taitoa kehittyvien/frontier-markkinoiden sijoitustoiminnasta. Miinuksena aktiivisen rahaston kulut ja varsin korkea minimerkintäsumma (10 000 €). Aiemmin juuri tuo korkea minimimerkintä on rajannut rahaston sijoitussalkkuni ulkopuolelle. Päätin kuitenkin tarkastella tilannetta vielä uudelleen.

Hajatusmielessä PYN Eliten suurin sijoitus tulisi minimimerkinnällä vastaamaan noin 3%:a salkustani. Ei mikään aivan hirveä paino yksittäiselle yhtiölle, vaikka riskiä toki näillä maailmankolkilla piisaa. Koko rahaston osuus salkustani tulisi olemaan jotain vähän yli 15% tietämissä. Onko se sitten liikaa lienee melko teoreettinen kysymys. Minusta se ei välttämättä ole.

PYN Elite on mielestäni tällä hetkellä kaikista näistä kolmesta tavasta selvästi huokuttelevin tapa sijoittaa Vietnamiin. Arvonkehitys ei viime aikoina ole ollut huimaavaa, mutta sitä en pidä välttämättä miinuksena. Jos kaikki on kunnossa, niin tuotot kyllä tulevat aikanaan ja joskus hyvinkin nopeasti. Silloin ei enää kannata mukaan hypätä. Aikaa odotella minulla todennäköisesti on. 

Salkkuani mullistin ostoa varten sen verran, että myin VanEck Vectors Vietnam ETF:n sekä Evli Emerging Frontier-rahastot. Tämän lisäksi pitää ostoon käyttää vielä jonkin verran säästöjä sekä hieman myös Nordnetin Superluottoa (aktiivisen Vietnam-rahaston osto lainalla kuulostaa kyllä lähtökohtaisesti aika hurjalta idealta jos sen näin esittää...) Luotto ei ole määrällisesti kauhean suuri ja uskon pystyväni sen maksamaan melko joutuisasti pois.

Jälleen kerran aika tulee näyttämään miten PYN Eliten kanssa tulee käymään. VanEck Vectors Vietnam tuotti omistusaikanani jonkun prosentin miinusta kun sen sijaan harmittavan pieneksi sijoitukseksi jäänyt Evli Emerging Frontier nousi lähes parikymmentä prosenttia.

3 kommenttia:

 1. JOM rahastoyhtiö tarjoaa kans Vietnam rahastoo ja muistaakseni minimi merkintä 5000 €.

  VastaaPoista
 2. Eikä ETF:stä löytyisi järkevää Vietnamin osalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Jonkin verran tätä asiaa olen blogimerkinnässäni sivunnutkin. Tietääkseni Vietnam-ETF:ä on kaksi ja molemmissa on omat ongelmansa (kts. ylempää).

   Poista