Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, tammikuuta 26, 2023

INBK:n tulos alitti odotukset

 Otsikko kertoo olellisen. First Internet Bancorpin Q4 tulos oli 68 senttiä osakkeelta, mikä alitti konsensuksen 73 senttiä lähes 7%:lla. Positiivista oli se, että lainakanta jatkoi kasvuaan ja kasvoi vuoden takaisesta reilut 20%. FED:in nopeista koronnostoista johtuen lainakustannukset kuitenkin kasvoivat lähes kolme kertaa lainatuottoja enemmän (103 bps vs. 39 bps).

 

Lisäksi pankki kertoi luopuvansa kokonaan asuntolainaamisesta. Syynä asuntojen hintojen nousu, korkojen nousu ja sitä myötä hyytynyt asuntokauppa. Asuntolainat ovat muodostaneet noin viidenneksen pankin lainaportfoliosta. 

Mitään tulevaisuuden ennustetta Q4-esitys ei sisällä ja sen suhteen spekulaatioita kuultaneen jatkossa confrence callissa. Näkisin, että tulosalitus johtunee tässä vaiheessa lähinnä tästä korkojen nopeasta noususta ja sen suhteen asia korjaantunee jatkossa. Mutta mahtaako korkeammasta korkoympäristöstä saatava hyöty olla jo aiemmin satanut INBK:n laariin... siinäpä kysymys.

perjantaina, tammikuuta 20, 2023

INBK:n kohtalonhetki lähestyy

 Vähän dramaatinen otsikko, myönnän. Joka tapauksessa jännityksellä odotan, mitä 25.1. tuo tullessaan kun First Internet Bancorp julkaisee tiedot vuoden viimeisimmältä neljännekseltä. Toivottavasti korkojen nousu on satanut pankin laariin odotetusti ja markkinat arvottavat yhtiön p/b-luvulla 1 tai yli. Silloin nimittäin pääsisin realisoimaan ainakin osan omistuksestani ja tankkaamaan jotain muuta ehkä hieman vakaammalla pohjalla olevaa yhtiötä. Jollain tapaa nimittäen näen pikkupankin omistamisen hieman nuorallatanssina tässä tilanteessa, kun Alphabet antaa potkut 12000:lle ja Microsoft kymmenelletuhannelle. Täystyöllisyys lienee Jenkeissä kohta historiaa (ja se itse asiassa lienee myös asia johon FED pyrkii hillitäkseen palkkojen nousua ja sitä myötä inflaatiota) ja luottotappioita alkaa realisoitua. Eli jännityksellä odotan siis keskiviikkoa.

perjantaina, tammikuuta 13, 2023

Uusi ostos: Raisio

 Raisio kuuluu niihin osakkeisiin, joita olen aina aika ajoin katsellut sillä silmällä jo vuosikausia. Joskus kymmenisen vuotta sitten osinkoaan jatkuvasti kasvattamaan pystyneet yhtiöt olivat kova juttu ja niistä käytettiin nimeä osinkoaristokraatti. Vuonna 2014 luin Jukka Oksaharjun analyysin Raisiosta eurooppalainen osinkoaristokraatti keväällä 2016. Mielenkiintoista on, että yhtiön osakekurssi oli tuolloin lähes tuplat nykyisestä. Muistaakseni Oksaharju päätyi jatkoanalyyseissään kuitenkin siihen ettei yhtiön oman pääoman tuotto ole riittävän korkea. Jäin tuolloin itsekin seuraamaan Raisiota sivusta. 

Kuten aiemmassa kirjoituksessani mainitsin, olen pyrkinyt etsimään pörssistä yhtiöitä, joiden tase olisi vahva, osinkotuotto vähintään 3,5% ja yhtiö valmistaisi mieluiten jotain kulutushyödykkeitä ja omaisi jonkinlaista hinnoitteluvoimaa brändeihin perustuen. Raisio vaikuttaisi itse asiassa täyttävän nämä kaikkia kriteerit.

Inderes ennustaa Raision vuoden 2023 P/E:n olevan 19.1, mikä ei nyt kovinkaan edullinen ole. Yhtiöllä on kuitenkin nettokassaa muistaakseni parisenkymmentä miljoonaa euroa. Koko yhtiön markkina-arvo on 388 miljoonaa eli kassa on siitä noin viitisen prosenttia. Kassan huomioiva EV/EBIT onkin sitten vuodelle 2013 13.8 eli vähän kohtuullisempi. P/b on 1.5 ja taseetta tarkastellessani siellä ei juurikaan ollut yrityisostoista tai brändeistä kertynyttä goodwilliä. Omavaraisuusaste on 82% ja nettovelkaantumisaste -15%. Oman pääoman tuotto on ollut noin 8-9% normaalitilanteessa, tänä vuonna alhaisempi, mutta silti positiivinen. Osinkotuotoksi Inderes ennustaa tälle vuodelle 4,1% ja ensi vuodelle 5,3% (osakkeen hinnan ollessa nyt 2,45 e/osake). 

Raisio on hionut strategiaansa viime vuosien aikana useampaankin otteseen. Uusinpa suunnanmuutoksena on kalanrehuliiketoiminnasta luopuminen ja keskittyminen terveellisiin ruoka-aineisiin. Yhtiöllä onkin tässä segmentissä pari kohtuullisen vahvaa tuomerkkiä: Benecol sekä Elovena. Toisaalta yhtiö on hankkinut myös aiemmin tappiollista härkäpapuliiketoimintaa. Kasvisperäisten tuotteiden merkitys ruokavaliossa lienee kuitenkin jatkossa nousussa eli ehkä kyseessä saattaa kuitenkin olla ihan hyvä investointi. 

Kaiken kaikkiaan näkisin ettei Raisio ole tässä kohtaa erityisen kallis (joskaan ei myöskään erityisen edullinen). Yhtiöllä on potentiaalia nostaa kannattavuuttaan ja vaikka niin ei kävisikään, näkisin downsiden aika rajoitetuksi. 

maanantaina, tammikuuta 09, 2023

Miksi muutin mieleni Netumista ja tankkasinkin Olvia

 Eipä siinä kovin kauaa sitten mennyt, että menetin uskoni Netumiin. Kuukausi sitten olin vielä melko neutraalilla kannalla yhtiön suhteen, mutta sitten yhtiö julkaisi vajaa viikko blogitekstini jälkeen tulosvaroituksen: "Aiemmin yhtiö arvioi EBITAn olevan noin 12–14 % liikevaihdosta tilikaudella 2022. Yhtiön arviota kannattavuudesta laskevat vuoden 2022 ennakoitua suuremmat panostukset kasvuun ja henkilöstöön sekä yleinen kustannusten nousu, joka siirtyy asiakashintoihin viiveellä." Maybe so, mutta kun en nyt mitään erityisemmän ihmeellistä vallihautaa yritystoiminnan ympärillä näe niin en oikein tiedä miten ne nousseet henkilöstökustannukset sitten myöhemmin siirretään asiakashintoihin kasvusta tinkimättä. Vastaavia selityksiä olen kuullut näiltä IT-taloilta aiemminkin ja pitäisi vaan maltaa olla näihin sijoittamatta kun en alasta sen syvällisemmin mitään ymmärrä. 

Inderes analysoi yhtiön hinnoittelun muuttuneen 3,67 euron osakekurssilla haastavaksi hinta onkin jonkin sentin siitä jo tullutkin alas. Jatkossa yhtiön pitäisi pystyä kuitenkin pitämään kasvu- ja kannattavuuslupauksensa. En henkilökohtaisesti oikein osaa sanoa onko se realistista vai ei, mutta sen tiedän että vaikka kurssi on ostohinnoistani pari prosenttia laskenut niin juurikaan tappiolla en kuitenkaan ole. Näin ollen päädyin myymään osakkeet ja hankkkimaan tilalle Olvia.

Miksi sitten Olvi? Olen ajatellut, että nykyisessä korkoympäristössä kannattaa hankkia yhtiöitä joilla on vahva tase (eli ei mielellään ollenkaan lainaa), liiketoiminta ei ole kovin syklistä (mielellään yhtiö valmistaa jotain sellaisia kulutustuotteita, joita tarvitaan myös taantuman aikana) ja jotka maksavat noin 3,5% osinkoa. Olvin tulevista osingoista en nyt ihan tarkkaan osaa sanoa, mutta uskoisin yhtiön kuitenkin suurinpiirtein tuota luokkaa olevaa osinkoa pystyvän maksamaan ja mielestäni yhtiöllä on hyviä tuotemerkkejä ja sitä myötä ainakin hieman hinnoitteluvoimaa.