Raisio kuuluu niihin osakkeisiin, joita olen aina aika ajoin katsellut sillä silmällä jo vuosikausia. Joskus kymmenisen vuotta sitten osinkoaan jatkuvasti kasvattamaan pystyneet yhtiöt olivat kova juttu ja niistä käytettiin nimeä osinkoaristokraatti. Vuonna 2014 luin Jukka Oksaharjun analyysin Raisiosta eurooppalainen osinkoaristokraatti keväällä 2016. Mielenkiintoista on, että yhtiön osakekurssi oli tuolloin lähes tuplat nykyisestä. Muistaakseni Oksaharju päätyi jatkoanalyyseissään kuitenkin siihen ettei yhtiön oman pääoman tuotto ole riittävän korkea. Jäin tuolloin itsekin seuraamaan Raisiota sivusta.
Kuten aiemmassa kirjoituksessani mainitsin, olen pyrkinyt etsimään pörssistä yhtiöitä, joiden tase olisi vahva, osinkotuotto vähintään 3,5% ja yhtiö valmistaisi mieluiten jotain kulutushyödykkeitä ja omaisi jonkinlaista hinnoitteluvoimaa brändeihin perustuen. Raisio vaikuttaisi itse asiassa täyttävän nämä kaikkia kriteerit.
Inderes ennustaa Raision vuoden 2023 P/E:n olevan 19.1, mikä ei nyt kovinkaan edullinen ole. Yhtiöllä on kuitenkin nettokassaa muistaakseni parisenkymmentä miljoonaa euroa. Koko yhtiön markkina-arvo on 388 miljoonaa eli kassa on siitä noin viitisen prosenttia. Kassan huomioiva EV/EBIT onkin sitten vuodelle 2013 13.8 eli vähän kohtuullisempi. P/b on 1.5 ja taseetta tarkastellessani siellä ei juurikaan ollut yrityisostoista tai brändeistä kertynyttä goodwilliä. Omavaraisuusaste on 82% ja nettovelkaantumisaste -15%. Oman pääoman tuotto on ollut noin 8-9% normaalitilanteessa, tänä vuonna alhaisempi, mutta silti positiivinen. Osinkotuotoksi Inderes ennustaa tälle vuodelle 4,1% ja ensi vuodelle 5,3% (osakkeen hinnan ollessa nyt 2,45 e/osake).
Raisio on hionut strategiaansa viime vuosien aikana useampaankin otteseen. Uusinpa suunnanmuutoksena on kalanrehuliiketoiminnasta luopuminen ja keskittyminen terveellisiin ruoka-aineisiin. Yhtiöllä onkin tässä segmentissä pari kohtuullisen vahvaa tuomerkkiä: Benecol sekä Elovena. Toisaalta yhtiö on hankkinut myös aiemmin tappiollista härkäpapuliiketoimintaa. Kasvisperäisten tuotteiden merkitys ruokavaliossa lienee kuitenkin jatkossa nousussa eli ehkä kyseessä saattaa kuitenkin olla ihan hyvä investointi.
Kaiken kaikkiaan näkisin ettei Raisio ole tässä kohtaa erityisen kallis (joskaan ei myöskään erityisen edullinen). Yhtiöllä on potentiaalia nostaa kannattavuuttaan ja vaikka niin ei kävisikään, näkisin downsiden aika rajoitetuksi.